Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Новинарку хитно пустити из притвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

06. 01. 2020.

Извор: СМЦГ

Саопштење СМЦГ поводом притварања Анђеле Ђикановић

Новинарку хитно пустити из притвора

Главни одбор Синдиката медија Црне Горе захтијева да се новинарка Анђела Ђикановић одмах пусти на слободу и да јој се омогући да се од свих евентуалних оптужби брани са слободе.

Сматрамо да је хапшење новинара крајње неприхватљиво и да су оптужбе које се Ђикановић стављају на терет претешке. Ђикановић јесте објавила вијест за коју се испоставило да није тачна, али је и повукла и извинила се одмах након што је демантована. Спорна вијест је свега сат била са сајту портал ФОС медија и сматрамо да је то прекратак период да се на тај начин изазову паника и неред. То што је вијест повучена након чега је објављено и извињење показују да намјера Ђикановић није била да унесе немир међу црногорске грађане због чега и сматрамо да су тврдње тужилаштва преоштре и не осликавају оно што се заиста десило.

Са друге стране, проблематичним сматрамо и то што портал Фос медија ни на који начин није стао у одбрану своје уреднице и новинарке и то што менаџмет и власници тог медија се нису уопште огласили овим поводом.

Евидентно је да су тензије у Црној Гори уназад 10 дана изузетно високе али хапшење новинара неће допринијети стабилизацији ситуације. Подсјећамо и да је ово трећи, уједно и најдрастичнији, инцидент који се десио од када је постало извјесно да ће Закон о слободи вјероисповијести бити донијет, а у који су новинари умијешани. Прво је то било привођење новинара Дражена Живковића током обављања свог новинарског посла, а касније забрана слободног кретања новинарских екипа током окупљања грађана. Користимо прилику да још једном апелујемо на надлежне, нарочито полицију и тужилаштво, да обрате пажњу на начин на који третирају новинаре и новинарске екипе јер ми не бјежимо од сопствене одговорности али одбијамо да будемо одговорни за све што се дешава у друштву.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси