Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Ослобођена Ђикановић, новинарска удружења затражила пуштање из притвора
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

07. 01. 2020.

Аутор: Коссев, Бета Извор: Коссев

Ослобођена Ђикановић, новинарска удружења затражила пуштање из притвора

После једнодневног притвора синоћ је пуштена на слободу бивша главна и одговорна уредница црногорског портала „Фос медиа“, Анђела Ђикановић.

Она је била притворена пошто је у недељу објавила лажну вест да ће „специјалне снаге косовске полиције Росу помагати црногорској полицији на Бадњи дан“, с обзиром на то да су информације одмах демантовале црногорска влада и управа полиције, а у међувремену и косовско министарство спољних послова.

Одлуку тужилаштва о притвору укинуо је Основни суд у Подгорици који је оценио да је притвор „неутемељен“.

А шта је претходно одбрана образложила као разлоге за пуштање Ђикановић, читаје у тексту подгоричких Вијести

У међувремену, како су јавиле подгоричке Вијести, полицијски инспектори позвали су јуче ујутру директорицу ФОС портала Јелену Милатовић и затражили документацију о пословању, а онда у току дана и ушли у просторије „Фос медиа“ и изузели пословне књиге.

Ђикановић је у неђељу на порталу „Фос медиа“ објавила да ће „специјалне снаге косовске полиције Росу помагати црногорској полицији на Бадњи дан“, што су пренели поједини портали у Србији, а убрзо категорички негирала Влада Црне Горе тражећи хитно поступање тужилаштва.

Полиција је у недељу привела Ђикановић, тужилаштво ју је после саслушања осумњичило за „изазивање панике и нереда“ и одредило притвор од 72 сата.

Портал којии је уређивала се јавно извинио и повукао спорни текст.

„Напомињемо да нисмо упознати са мотивом и разлогом који стоји иза несмотреног поступка бивше уреднице, и сматрамо да је истим начинила велику штету свим запосленим и фирми у цјелини. ФОС медиа ће настојати да испуњава своје дужности професионално и одговорно, искључиво у циљу објективног информисања јавности Црне Горе“, навела је ФОС медиа у саопштењу, преносе Вијести.

Ђикановићева је након хапшења дала отказ у том медију, а пред тужитељком Аном Калезић негирала је кривично дело које јој се ставља на терет и казала да циљ текста није био изазивање панике, већ објективно информисање јавности.

Део новинарских удружења осудио је хапшење новинарке, уз оцену да није било „оправдано“, захтевајући да јој се допусти да се брани са слободе.

Репортери без граница, реаговали су на свом Твитер налогу.

„Борба против лажне вести, не оправдава хапшење новинара нити ће то икада моћи, поручила је ова организација, која је такође затражила од локалних власти хитно ослобађање Ђикановић и обезбеђивање новинарима рад у погодним условима.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

08.01.

2020.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 11:41

Глас Србије

Да ли се зна која су новинарска удружења из Србије тражила пуштање из притвора наше колегинице Анђеле Ђикановић?

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси