Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  ЕФЈ апелира на хрватске власти да зауставе покушаје финанцијског уништења ХНД-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

05. 03. 2020.

Извор: ХНД

ЕФЈ апелира на хрватске власти да зауставе покушаје финанцијског уништења ХНД-а

Еуропска федерација новинара (ЕФЈ) упутила је апел хрватским властима у којем изражава забринутост због исхода судског спора који се против Хрватског новинарског друштва (ХНД) водио више од 25 година.

ЕФЈ је писмо, које потписује главни тајник Ricardo Gutiérrez, упутио премијеру Андреју Пленковићу, предсједнику Републике Зорану Милановићу, предсједнику Хрватског сабора Гордану Јандроковићу, министру правосуђа Дражену Бошњаковићу, министрици културе Нини Обуљен Коржинек, Врховном суду РХ, Одбору за информирање, информатизацију и медије Хрватског сабора те пучкој правобранитељици Лори Видовић.

"Познато нам је да судски поступак између стечајне масе твртке УТТ Еуропа 92 и ХНД-а траје већ више од 25 година. УТТ Еуропа 92 тужила је ХНД 1993. године тражећи одштету за инвестицију у унајмљени простор у Новинарском дому у Загребу, а с којом се стало већ у почетној фази. ХНД је изгубио тужбу у липњу 2018, кад му је наложено да туженику плати износ од 2,5 милијуна куна. Хрватско новинарско друштво истиче како се судска одлука наводно темељи на кривотвореним документима, а то се посебно односи на фактуре које су требале доказати наводна улагања УТТ Еуропе 92. Осим тога, оснивач твртке и вјеровник стечајне масе неправомоћно осуђен за давање лажног исказа на суду 28. липња 2019. године", наводи ЕФЈ те додаје како тај доказ, али и опетовани покушаји приступа имовини ХНД-а, наводе на увјерење како је циљ тужби узнемиравање и економско гушење Хрватског новинарског друштва.

"Ситуација посебно забрињава ако се узме у обзир да би одузимање имовине ХНД-у довело до гашења друштва", стоји у приопћењу.

Еуропска федерација новинара позива стога хрватске власти да уложе све напоре како би се зауставио прогон ХНД-а те да истраже бескрупулозно понашање које стоји иза овог случаја.

"Надамо се да ће ХНД ускоро моћи неометано обављати своју важну улогу заштите новинара и слободе медија без страха за своју егзистенцију", закључује ЕФЈ у свом апелу. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси