Насловна  |  Актуелно  |  Регион  |  Министарство културе о мјерама за помоћ медијском сектору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Регион

20. 03. 2020.

Извор: ХНД

Министарство културе о мјерама за помоћ медијском сектору

Министарство културе реагирало је данас на медијске упите о мјерама Владе намијењенима помоћи медијском сектору у којем наглашава како су усвојене мјере усмјерене на заштиту господарства и очување радних мјеста, а да је већина пружатеља медијских услуга у Хрватској дјелује као трговачка друштва "те су самим тиме ове мјере усмјерене и на њих".

"Влада Републике Хрватске пратит ће стање у подручју медија те размотрити увођење и додатних мјера којима би се заштитили медији, не само комерцијални већ и непрофитни", стоји у приопћењу Министарства културе.

Истиче се како усвојена мјера везана уз медије подразумијева и да ће Агенција за електроничке медије извршити исплату средстава Фонда за потицање плурализма и разноврсности електроничких медија за 2020. годину уз могућност пренамјене дијела Фонда на тему јавног праћења епидемије корона вируса те омогућити прилагодбу програмских основа пружатеља медијских услуга посебним околностима. У плану су и додатне мјере које разматрају Агенција и Вијеће за електроничке медије и Министарство културе.

Министарство културе договорило је - наводи се - с Националном закладом за развој цивилног друштва убрзање процеса евалуације пројектних пријава за позива "Медији заједнице – потпора социјалном укључивању путем медија", објављеног у оквиру Оперативног програма "Учинковити људски потенцијали 2014.-2020." те ће се у најкраћем могућем року донијети Одлука о финанцирању за одабране пројекте.

Министарство културе упозорава да је медијска индустрија посебно изложена у кризи јер готово у цијелости овиси о приходима од оглашавања. У том смислу пратит ће се ситуација и тражити могуће додатне начине потпоре овом сектору водећи рачуна о томе да је велики број новинара самозапослен или у неком облику привременог или повременог ангажмана. Истовремено, медији у оваквим околностима имају важну улогу јер професионалним приступом осигуравају свим грађанима праводобне информације и доприносе борби против ширења дезинформација и лажних вијести.

Влада Републике Хрватске и Министарство културе позивају све накладнике медија да осигурају уредницима и новинарима одговарајуће увјете за обављање посла укључујући и потребне хигијенске увјете како би заштитили здравље својих запосленика и оних који медијима дају изјаве или суђелују у њиховим програмима, стоји на крају приопћења Министарства културе.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси