Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  „Подкаст манифест“ другог дана УНС-овог семинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

01. 07. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

„Подкаст манифест“ другог дана УНС-овог семинара

Новинари и студенти новинарства данас су у просторијама Удружења новинара Србије (УНС) имали прилике да од оснивача платформе Podcast.rs и члана управног одбора Европског форума медија заједнице (CMFE) Владимира Радиновића сазнају о настанку и начину функционисања подкаста, публици која их прати, као и о бројним технолошким аспектима у вези са овим типом медијског садржаја.

 

Предавач Владимир Радиновић са учесницима семинара о подкастима (фото: Милица Стојановић) Предавач Владимир Радиновић са учесницима семинара о подкастима (фото: Милица Стојановић)

 

Владимир Радиновић је учесницима семинара о подкастима објаснио да, попут основних пет основних питања у новинарству, постоје и четири основна питања на која је битно одговорити када се креира подкаст − „Ко је ваша публика?“, „Шта желите да поручите?“, „Зашто то желите да поручите?“ и „Ко сте Ви?“.

„Изнео сам неке статистичке податке како би новинари могли да препознају која је публика заинтересована подкасте, а затим да и сами позиционирају којој се публици обраћају када креирају садржај. Технички део је јако битан за њих, јер то значи да ће радити посао како ваља, а слушаоци ће ту професионалност препознати“ рекао је Владимир Радиновић за УНС.

Осврнуо се на то да су подкасти настали као аудио-саржај и истакао чињеницу да су и данас подкасти примарно аудио форме, јер их публика више слуша него гледа. Оснивач платформе Podcast.rs је предочио да се подкатсти не налазе на Јутјубу због визуелног дојма, већ зато што на тај начин допиру до највећег дела реципијената.

„Многи не препознају да је подкаст заправо суштински аудио датотека говорног формата, коју они могу преузети кад год желе, а не било који снимак на који наиђу претраживањем Јутјуба“, рекао је Радиновић за УНС.

Предавач Владимир Радиновић са учесницима семинара о подкастима (фото: Милица Стојановић) Предавач Владимир Радиновић са учесницима семинара о подкастима (фото: Милица Стојановић)

 

Током другог дана семинара о подкастима новинари су правили „подкаст манифест“, пишући о чему би се радило у њиховом подкасту, шта би слушаоци ново могли чути, као и због чега се публика треба определити за њихов подкаст.

„Мислим да су колеге новинари фантастични и јако заинтересовани за овај формат. Верујем да ће одавде изаћи пуни знања и нових идеја, ја једва чекам да се неко од њих јави са својим новим подкастом“, рекао је Радиновић.

Истакао да млади људи подкаст сматрају природним делом медијског екосистема, те да у много већој мери разумеју шта представља и како функционише.

Новинарка „Народних новина“ из Ниша Соња Видојковић рекла је за УНС да је добила инспирацију за реализацију новог подкаста у периоду који предстоји и уђе у сасвим ново поље рада.

„Радим у штампаном медију и до сада се нисам сусретала са подкастима. Због тога сам одлучила да се пријавим на овај семинар јер сматрам да је у интернет ери ова форма све популарнија“, рекла је Видојковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси