Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Синдикати и УНС траже да Закон о јавном информисању омогући социјални дијалог
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

07. 12. 2022.

Извор: УНС

Синдикати и УНС траже да Закон о јавном информисању омогући социјални дијалог

Представници Синдиката новинара Србије (СИНОС), Независног струковног синдиката РТС-а, Новог синдиката запослених Политике и Удружења новинара Србије (УНС) на састанку у Дому новинара договорили су се да подрже промене Закона о јавном информисању којим ће се омогућити успостављање социјалног дијалога у медијима.

. .

 

Циљ договора је потписивање гранског колективног уговора који би обезбедио бољу заштиту и економски положај новинара и медијских радника.

Идеја предлагача је да се у оквиру будућег гранског колективног уговора за новинаре и медијске раднике сачине посебни уговори за јавне сервисе, штампане медије, националне и локалне електронске медије, портале и фриленсере.

Предлагачи на овај начин желе да побољшају и заштите већ стечена права запослених у медијима, али и да омогуће да сви новинари и медијски радници буду обухваћени правима и обавезама из колективног уговора.

На тај начин, предлагачи се залажу да се и у Србији примене европски стандарди у области радних права медијских радника за шта имају подршку Европске и Међународне федерације новинара.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси