Насловна  |  Актуелно  |  Синдикалне теме  |  Војкан Ристић: „Данас“ укида дописништва у Ужицу, Суботици, Зрењанину и Врању
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Синдикалне теме

20. 10. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Војкан Ристић: „Данас“ укида дописништва у Ужицу, Суботици, Зрењанину и Врању

Дописник дневног листа „Данас“ из Врања Војкан Ристић рекао је за сајт УНС-а да је ова медијска кућа на огласној табли објавила нову систематизацију радних места према којој се укидају дописништва овог листа у Ужицу, Суботици, Зрењанину и Врању.

„Решења о отказима дописницима ће бити послата поштом на кућну адресу 25. или 26. октобра, када нова Систематизација ступа на снагу“, каже Ристић и додаје да „Данас“ задржава дописнике у Зајечару, Нишу, Крагујевцу и Новом Саду.

Поводом нове Систематизације, како каже Ристић, није се оглашавала организација Синдиката Независност која постоји у овој редакцији, на челу са новинарем Гојком Влаовићем.

„Услови раскида Уговора о раду, за четири дописника још увек нису познати, а уочене су и ‘рупе’ у уплати пореских, здравствених и доприноса за радни стаж, код појединих дописника“, навео је Ристић.

Влаовић је за УНС потврдио да их је руководство „Данаса“ обавестило о доношењу нове систематизације радних места и да је обавештење о томе постављено на огласној табли. Ипак, наводи да им се запослени нису обраћали.

„Нико од запослених синдикату није послао примедбу у вези са тим. Синдикат не доноси систематизацију већ је по Закону за то надлежан послодавац“, рекао је Влаовић и додао да је у интересу синдиката „Независност“ да сви запослени наставе да раде.

Подсетимо, руководство „Данаса“ је у августу, како је УНС-у тада рекао Ристић, одлучило да, због „смањења трошкова фирме“, са њим и још троје дописника раскине уговор о раду.

Директорка Дан графа, издавача „Данаса“, Александра Митић је УНС-у крајем августа потврдила да је саопштила дописницима да ће са њима бити раскинут уговор о раду и да им је понудила хонорарну сарадњу, јер су „у пословном губитку и морају да смање трошкове“.  

„Не могу да говорим о даљим плановима, док не будемо знали каква је одлука дописника“, рекла је Митић и упитала због чега УНС о томе пише „када није отпуштено 10 одсто запослених“, рекла је.

Влаовић је тада рекао да нема никакав коментар везан за отпуштање четворо дописника.

 

Влаовић из синдиката "Независност" у "Данасу" појашњава на шта је мислио када је за УНС раније рекао да нема коментар

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси