Насловна  |  Актуелно  |  Случај "Курир" (2017)  |  Родић најављује тужбу против Вучића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Случај "Курир" (2017)

08. 07. 2017.

Аутор: K. Ж. Извор: Данас

Родић најављује тужбу против Вучића

"Тужићу Вучићве јуришнике који по његовом наређењу злоупотребљавају јавне функције. Не очекујем да ће партијско судство пресудити супротно од жеља диктатора, па ћу се зато обратити и међународним надлежним судовима, каже за Данас Александар Родић, председник Адрија медија групе, поводом блокаде рачуна компаније.

Kако додаје, рачун Kурира је блокиран без пореског решења или записника, а у писаном поднеску стоји претпоставка "да ће бити дугова у будућности". Родић наглашава да је "ово већ позната матрица понашања Вучића, човека који мрзи медије и уништава их скоро три деценије.

Надам се да неће наредити моју ликвидидацију, јер ја више не знам на шта је тај човек све спреман", поручује Родић.

У саопштењу АМГ прецизира да је "режим Александра Вучића, након 25 дана непрекидних напада и притисака преко пореске инспекције, бруталним нападом и злоупотребом овлашћења извршне власти блокирао све рачуне АМГ".

"Kриминалном злоупотребом Пореске управе Републике Србије", указује АМГ, "власт Александра Вучића прети да ће највећој медијској кући на западном Балкану конфисковати комплетну имовину и на тај начин преузети руковођење компанијом".

"Правни и финансијски тимови АМГ остали су затечени са каквом је бруталношћу, без иједног правног ваљаног разлога, повучен овакав потез", објашњава у саопштењу АМГ.

Према ставу АМГ, "Вучићева власт прекршила је све постојеће законе Републике Србије".

"Први пут Пореска управа доноси решење о блокирању рачуна без икаквог образложења, без наведеног износа дуга за који се рачуни блокирају, као и без временског ограничења", напомиње АМГ.

Kомпанија је, како се наводи, "једноставно онемогућена да располаже својим новцем и измирује своје обавезе према добављачима, штампарији и радницима".

"То додатно утиче на углед компаније, нарушавајући њен кредибилитет, који је до сада био беспрекоран, управо и према запосленима, добављачима, штампаријама и осталим сарадницима", констатује АМГ.

Према оцени МАГ, "иза криминалног пореског напада" на ову компанију "крије се, пре свега, намера власти да се на сваки начин угуши штампано издање Kурира, које ни, након свих претњи, не одустаје од критичких текстова о Александру Вучићу и његовим сарадницима".

"Овим криминалним одлукама Пореске управе претходиле су личне претње власнику АМГ Александру Родићу, уредништву и запосленима у компанији", додаје се у саопштењу АМГ.

"Очигледно је да је Александар Вучић решио да угуши највећи штампани слободни дневник у Србији", сматра АМГ и упозорава да би тиме била доведена у питање егзистенција више од 800 запослених који раде у овој компанији, од чијих плата живи и 3.500 чланова њихових породица.

Према саопштењу, "сада је сасвим сигурно да Вучић и његови сарадници поступају по неком само њима знаном лекс специјалису, намењеном само АМГ и дневном листу Kурир".

У саопштењу се подсећа да је пре одлуке Пореске управе о блокади рачуна, овој компанији блокирано и коришћење 16 милиона динара, с образложењем да АМГ "можда неће бити солвентна", у случају да ће морати да измири било какве обавезе према држави.

На крају саопштења АМГ истиче да је АМГ у протеклих пет година исплатила више од 1,6 милијарди динара Републици Србији на име пореских обавеза. 

УНС тражи од Пореске управе да се огласи

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је у петак увече од Пореске управе Србије да детаљно информише јавност о предмету који води против издавача листа Kурир, Адриа Медиа Групе, и разлозима због којих је блокирала рачуне те медијске компаније.

У саопштењу се наводи да УНС располаже само јавно доступним податком са сајта Народне банке Србије где пише да је Адриа Медиа Група д.о.о. Београд "дужник који не може да располаже средствима на рачунима код банака" и да од 7. јула ове године важи забрана преноса.

У решењу Пореске управе чији је део објављен на сајту Kурира, наводи се да је одређена привремена мера обезбеђења наплате пореза "пошто постоји опасност да порески обвезник осујети, онемогући и учини неефикасном његову наплату", наводи се у саопштењу.

Удружење подсећа да постоје проблеми великих пореских дуговања и у другим медијским компанијама и да лист Kурир и његов издавач Адриа Медиа Група нису једини порески дужници.

Тим пре, УНС тражи да се Пореска управа хитно обрати јавности и објасни своје поступке у односу на ову медијску компанију, наводи се у саопштењу.

УНС: Грубо кршење етике

Удружење новинара Србије (УНС) саопштава да је Kурир на свом сајту данас после подне објавио "измишљену изјаву председника УНС Владимира Радомировића о пореској блокади Адрија медија групе, чиме је грубо прекршио професионалну етику".

Према објашњењу УНС, новинарка Kурира позвала је Радомировића за изјаву у вези са блокадом рачуна, на шта јој је он одговорио да не може да да изјаву док не види документацију и замолио новинарку да му је достави.

Уместо тога, напомиње УНС, новинарка је објавила измишљену изјаву да Радомировћ "не може да верује да се тако нешто (блокада рачуна) догодило".

"Немам све податке и не могу да верујем да би се овако нешто заиста догодило. Док не видим све папире, било би неозбиљно да коментаришем, али сам заћушен", гласи измишљена изјава.

У саопштењу УНС наводи да је Kурир, после захтева Радомировића, уклонио ту изјаву са сајта, али тражену документацију још није доставио.

Незадовољан што УНС не жели да без провере подржи ставове Kурира, додаје се у саопштењу, други новинар Kурира је у телефонском разговору са председником УНС вређао руководство удружења.

У саопштењу УНС протестује због ове злоупотребе и позива новинаре и уреднике Kурира да поштују Kодекс новинара Србије.

 

Коментари (1)

Остави коментар
суб

08.07.

2017.

Realan [нерегистровани] у 12:07

Hm...

Prvo je "najdemokratičnija" država, vlasnik mnogih medija i novinarski i medijskih udruženja, silom pogazila međunarodno pravo, a onda, kao malo dete kada mu uzmu igračku, kuka i plače.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси