Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Шта је шокирало Оливеру Зекић на седници РЕМ-а?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Шта је шокирало Оливеру Зекић на седници РЕМ-а?

Чланица Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) Оливера Зекић изјавила је данас да је „шокирана“ када је друга чланица Јудита Поповић рекла да је чланица Либерално-демократске партије.

„Мало сам шокирана. Мислила сам да сте изашли из странке“, рекла је Оливера Зекић на данашњој седници Савета РЕМ-а на којој се одлучивало о изрицању мере телевизије Хепи због увреда на рачун лидера Либерално-демократске партије Чедомира Јовановића у емисији „Голи живот“, али о покретању поступка јер је Јовановић на тој телевизији вређао адвоката Горана Петронијевића и неименоване чланове Адвокатске коморе Београда.

Поповићева је рекла да емисија у којој је вређан Јовановић није „случајан и појединачан“, већ да је реч о „систематском приступу“ за који „постоји лек“.

„Упитала бих Миломира Марића, да је сада присутан, да ли су новинари телевизије Хепи упознати са Законом о електронским медијима, у шта не верујем. Те емисије су конципиране да дође до инцидента. Ако постоји намера да се пошаљу политичке поруке, то је већи проблем“, рекла је она.

Зекићева је Поповићевој рекла да је она чланица РЕМ-а, а не заступница политичке странке. Поповићева је одговорила да нема функцију у ЛДП-у, као и да није имала намеру да „угради своје политичко размишљање“ у излагање.

Правник Милан Антонијевић за Удружење новинара Србије (УНС) каже да уколико постоји део предмета седнице РЕМ-а у који је укључен лидер ЛДП-а, може да се тражи да се Поповићева, као чланица те странке, изузме од гласања. „Закон у том случају не познаје ограничења. Знајући Јудиту и њене правне ставове, сигурно није направила грешку“, каже Антонијевић.

Иначе, у члану 12 Закона о електронским медијима стоји да члан Савета РЕМ-а не може бити „лице које обавља јавну, односно функцију у политичкој странци у смислу прописа којим се уређују правила у вези са спречавањем сукоба интереса при вршењу јавних функција“.

Антонијевић за УНС каже да је Закон јасан, односно да је неспојиво да члан Савета РЕМ-а има функцију у политичкој странци, што није у овом случају. „Заиста треба анализирати независност сваког члана Савета и њихов рада на седницама. Мислим да се ти ставови виде и према извештајима о њиховом раду“, каже он.

Ипак, каже, да када је реч о Јудити Поповић, треба да се више бавимо њеним иницијативама које нису подржане у РЕМ-у. „Зашто иницијативе које је предлагала нису прошле, иако су заиста биле у складу са оним што су обавезе овог независног тела?“, пита Антонијевић.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

11.06.

2020.

Вукица [нерегистровани] у 16:32

Re: Како?

Иако је Ваше питање УНС-у потпуно логично, нећете добити одговор, јер УНС сачињавају и новинари који подржавају оне који су тренутно на власти, и они који су "антипротивни" свему што та иста власт уради, макар и добро било. А правник Антонијевић је "приупитан за мишљење" само да ми, обични смртници, закључимо како се све по закону ради у РЕМ-у, а у Удружењу поготово. Нема више несврстаних нигде, па ни у новинарству, дошло такво доба...

Одговори
чет

11.06.

2020.

dragiša [нерегистровани] у 11:16

UNS DA REAGUJE ZVANIČNO,A NE SAMO DA REGISTRUJE

Gospodine Antonijeviću,odlučite se: može li članica REM-a biti član stranke,bilo koje?Vi jednostavcno, prema ovoj vašoj ozjavi, verujete na "blanko" dotičnoj gospodji,a to što je neprimereno,nemoralno,da ne govorim o Zakonu, to Vas ne interesuje. Time po ko zna koji put se legitimizujete da ste interesno opredeljeni i da se je jasno koje principe i šta zastupa Vaša organizacija,tkz. nevladina, treba REM veoma jasno da kaže štza se dogadja ,jer onomad se jedan član dopisuje sa Marinikom Tepić i jasno kaže da "zastupa njene stavove". UNS bi morao da reaguje,a ne samo da beleži ovakve stvari.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси