Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Обустављен поступак против Коперникуса због емисије функционера СНС-а Ђукановића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

11. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Обустављен поступак против Коперникуса због емисије функционера СНС-а Ђукановића

Савет Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) одлучио је да обустави поступак за изрицање мере телевизији Коперникус због емисија Владимира Ђукановића, функционера Српске напредне странке и народног посланика.

Представник телевизије Коперникус Владан Митић на јучерашњој седници Савета РЕМ-а се изјаснио да су погрешили када су приказивали емисије Ђукановића. Чланови Савета РЕМ-а обуставили су поступак за изрицање мере телевизији, који је у мају покренут, зато што је прекинуто приказивање емисија Ђукановића.

Претходно се РЕМ-у обратила Фондација Славко Ћурувија која је у пријави навела да се приказивањем емисија Ђукановића, истакнутог функционера СНС-а, крше Закон о електронским медијима и Правилник РЕМ-а о заштити људских права у области пружања медијских услуга, који је донет на основу тог закона.

У Правилнику, наводи Фондација у пријави РЕМ-у, стоји да „функционер или истакнути представник одређене политичке странке не може бити водитељ, спикер или репортер у вестима или програму актуелности“. Емисије Ђукановића које су емитоване су „На вези са Ђуком“, „На крају дана са Ђуком“ и „Добро јутро са Ђуком“.

„Имајући у виду положај Ђукановића у политичкој странци чији је члан, сматрамо да као уредник утиче дискриминаторски на избор тема, начин на који се теме обрађују и на тај начин лично и субјективно преноси гледаоцима ставове које као припадник политичке странке коју заступа, чиме угрожава општи интерес у јавном информисању“, истакла је Фондација.

Позвала је и РЕМ да телевизији Коперникус изрекне меру зато што емисију Ђукановић користи за „обрачун са политичким неистомишљеницима“, као и да је у мају грађане „директно позивао“ на кршење закона, јер их је позвао на паљење пиротехничких производа.

Ђукановић је Удружењу новинара Србију, коментаришући пријаву Фондације РЕМ-у раније рекао да ће бити „још жешћи“ у „обрачуну са политичким неистомишљеницима“ у емисији на Коперникусу. У међувремену је укинута емисија „На вези са Ђуком“, чије су теме најчешће биле политичке, а састојале су се и од монолога Ђукановића о актуелним догађајима и укључивања гледалаца.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси