Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  СПАС: У Србије не постоје независни новинари и медији
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 06. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

УНС пита странке у Србији

СПАС: У Србије не постоје независни новинари и медији

Да у Србије не постоје независни новинари и медијске куће, став је Српског патриотског савеза (СПАС). У овој странци Удружењу новинара Србије (УНС) рекли су да је то случај зато што им „на крају крајева, неко даје плату“.

„Овде је нажалост питање коју политику брани онај ко даје новац. У нашој земљи просто нема неутралних медија. Сви су зависни од некога, јер ниједан новинар не ради про боно, него за свој посао прима, управо то – плату“, кажу за УНС у СПАС-у, странци Александра Шапића.

На питање ко угрожава рад новинара, у овој странци наводе да они угрожавају „сами себе, оног момента када прихвате да раде различите ствари у различитим медијским кућама“, па да зато „имамо новинаре који промене медијску кућу и потпуно промене начин извештавања“.

„Нико нас не може убедити да је преласком у други медиј, новинар за 180 степени променио своје мишљење. До јуче је био новинар нпр. који је бранио власт, јер је то била политика медијске куће у којој је радио. Онда је променио посао, прешао у другу медијску кућу и више не брани власт“, кажу у СПАС-у.

Према мишљењу СПАС-а у Србији „не постоје потпуно објективни и професионални медији“, али да има оних који то јесу „мање или више“.

„Сви медији имају своју политику, коју се труде да бране или промовишу кроз одређене политичке субјекте, у зависности колико се политика тих политичких субјеката поклапа са политиком коју суштински заступа неки медиј“, кажу у СПАС-у и додају да нису приметили да у Србији постоји медиј који нема свој политички став.

„То поткрепљујемо тиме што, рецимо у самом одабиру новинарских питања, ви видите да су постављена питања која се тичу једне или друге стране. Како у животу ништа није црно бело, ако желите да будете објективни онда једнако мора да буде распоређена и позитивна и негативна страна у односу на одређене људе“, наводе у овој странци.

Истичу да медији који „рецимо подржавају власт“ питају једино о „негативним стварима“ опозицију, као и да је исти случај када је реч о обрнутој ситуацији. „Медији који подржавају опозицију баве се само негативним стварима власти“, наводе у овој странци.

Објашњавају да се, заправо, ни једни ни други медији „не баве позитивним стварима опозиције или власти, а да тога има“, као и да „није тачно ни да је власт потпуно лоша, као што није тачно ни да је опозиција потпуно лоша“.

Кажу да из тих разлога медији постају централна тема политичких расправа у Србији, као и да је према њиховом мишљењу „жалосно“ што „највећем броју политичких актера не смета то што су медији овакви какви јесу, што је чињеница, већ им смета што у њиховом случају није тако“.

„Све политичке актере овде занима то што су медији према њима негативни, а не што нису према свима исти“, наводе у СПАС-у.

Говорећи о избору руководства јавних сервиса РТС-а и РТВ-а у СПАС-у кажу да „тешко да постоји бољи начин“ од садашњег, јер „управне одборе и директоре тих телевизија неко мора да бира, ако их не бира Скупштина, чије посланике бирају грађани, онда их бира неко други“.

„Велика је заблуда да, ако изместите моћ из руку политике, да ће онда медији бити објективни. Онда ће моћ да уђе у руке друге интересне групе која, пак, неће бити смењива и на њу нећете моћи да утичете. А једино моћ у рукама политичара би требало да може да се промени захваљујући грађанима који то могу да ураде на изборима“, рекли су УНС-у у овој странци.

Поставља се питање, наводе, да ли се „политичари који добијају поверење народа понашају онако како би требало да се понашају у случајевима РТС-а и РТВ-а“.

„Ту пре свега мислимо на Скупштину, скупштинске одборе, на РЕМ, на све оне који се бирају. И то је кључно питање. Држава је на крају тако и уређена да моћ иде у руке оних који су добили поверење народа. Кад год изместите моћ у руке оних које не можете да промените захваљујући народу, она постаје далеко опаснија него ова која је смењива“, кажу у СПАС-у.

Истичу да се та „моћ неретко злоупотребљава“, као и да је то  „важна ствар коју нико неће да схвати“. „Кажу не треба да одлучују политичари. Наше питање је ко ће онда да одлучује? Одлучиваће нека друга група људи која, која понављамо, није смењива и то није добро“, наводе у овој странци.

На питање ко су боље информисани - новинари или политичари у СПАС-у кажу да то зависи од тога колико је ко посвећен свом послу. „Онолико колико је посвећен, управо је толико и информисан“, наводе.

УНС је, иначе, послао питања на око 20 адреса странака и покрета који учествују на предстојећим изборима, али онима који су се одлучили за бојкот да изнесу своје погледе на положај медија и новинара, финансирање јавних сервиса и избор њиховог руководства, али и на законска решења у вези са радом РЕМ-а и Савета за штампу. Њихови одговори биће објављени на сајту УНС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси