Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Директор фотографије Васовић кандидовао се за генералног директора РТС
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 06. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Директор фотографије Васовић кандидовао се за генералног директора РТС

Директор фотографије Радио-телевизије Србије (РТС) Васко Васовић јуче је званично предао пријаву за генералног директора РТС-а, а радници те медијске куће почели су са прикупљањем потписа подршке његовој кандидатури, сазнаје Удружење новинара Србије (УНС).

„Таква акција се до сада ни у једном јавном сервису у свету није десила. То је њихова идеја“, рекао је УНС-у Васовић.

У достављеном петогодишњем програму рада и управљања РТС-ом, у који је УНС имао увид, Васовић наводи се да ће кроз десет тачака тог плана бити „заустављен дилетантизам, неспособност, бахатост и расипништво и тиме спречена потпуна пропаст националног јавног сервиса“.

„Могућим распадом националног јавног сервиса који ви сада водите, попустиће и пући један од три носећа стуба ове државе. Урушавање једног од носећих стубова повући ће са собом и рушење остала два. Срушиће се врло брзо и стуб законодавне, извршне и судске власти, а за њим и главни носећи - грађански стуб“, наводи у пријави Васовић.

У пријави додаје и да ће „рушењем сва три елементарна стуба бити срушен и државни апарат, а урушавањем и нестанком државе, по природном и историјском аутоматизму нестаје и њен народ“.

Иначе, пријаве за генералног директора РТС-а отворене су до 29. јуна.

Десет тачака петогодишњег плана Васовића за РТС преносимо у целости:

1. Ургентна системска, технолошка и кадровска реорганизација и драстична промена превазиђене пословне политике и застареле менаџерске стратегије у свим сегментима ЈМУ РТС.

2. Ревизија, измена и допуна свих општих аката у ЈМУ РТС укључујући колективни уговор, статут и све важеће правилнике о унутрашњој организацији и систематизацији радних места.

3. Достава обавезног и конкретног одазивног извештаја Државној ревизорској институцији о отклањању низа неправилности у систему ЈМУ РТС и приказивање мера исправљања сагласно члану 57. став 1. тачка 3. Закона о Државној ревизорској институцији, уз могућност покретања прекршајног поступка против одговорног лица.

4. На основу Уредбе о критеријумима и мерилима за утврђивање конкурентности у јавном сектору у складу са Законом о утврђивању зараде у јавном сектору, по којој РТС има статус учесника на тржишту који има конкуренцију, активирати одлуку Министарства финансија од 8. августа 2019, на основу које је ЈМУ РТС испунила критеријуме да се на њу не примењују одредбе Закона о утврђивању максималне зараде у јавном сектору. Одлука Министарства финансија односи се на све запослене у ЈМУ РТС, а не само на одабране, као што је сада случај.

5. Ургентно формирање и увођење институције супервизора у сваку организациону и радну целину, као вид јаке, независне и трајне унутрашње контроле свих радних сегмената ЈМУ РТС.

6. Централизација потписа свих екстерних и интерних уговора и пројеката и стављање под супервизорски ауторитет и одговорност.

7. Формирање стручног тима за брзо реаговање у тржишном пословању, откупом права преноса, у земљи и свету, спортских догађаја, културних манифестација, филмског и серијског програма... Формирање посебне службе за откривање, промоцију и подршку талената из свих области науке, културе, спорта и забаве. Формирање јаке мултилингвистичке службе, као и стручне службе за повезивање мултимедија и прилагођавање сервиса и дистрибуције програма новим и савременим технологијама. Консолидација дописничке мреже и у земљи и у иностранству уз имплементацију регионалних и локалних програма на националној телевизији и постављање такве врсте програма везаног за сва села и градове у Републици Србији. Активно укључивање свих грађана у све програме Радио-телевизије Србије, без обзира на њихову политичку, националну, расну, полну или било коју другу припадност.

8. Ургентно повезивање са нашом дијаспором широм света и стварање редакције у којој ће сами уређивати свој програм, повезивање са факултетима, институтима, коморама, професионалним удружењима, конфесионалним заједницама, академијама, институцијама културе, туристичким организацијама, јавним и приватним компанијама...

9. Израда и афирмација стандардизације, категоризације, лиценцирања, као и кодекса изгледа, понашања и презентације свих аудио – визуелних форми и формирање комплетних професионалних, техничко - технолошких, креативних, аудиовизуелних и комерцијалних стандарда, који се тичу сваког појединачног сектора у ЈМУ РТС и који ће бити исказани у обавезујућој форми књиге професионалних кодекса ЈМУ РТС.

10. Реорганизацијом Пословних јединица и Продукција, комерцијално - правних служби и службе маркетинга, могуће је доћи до постепеног преласка на самофинансирање националног јавног сервиса, уз укидање телевизијске и радио претплате. Начини постоје, само је потребна воља и подршка државе, али, пре свега, способност, стручност, флексибилност и знање менаџерског тима, као и интегритет, храброст, доследност и непоткупљивост новог генералног директора, чији ће ефикасан план и програм, претворити, најзад, национални јавни сервис у успешан и функционалан систем.

Коментари (7)

Остави коментар
нед

12.07.

2020.

Milan dizajner [нерегистровани] у 12:12

apsolutna podrska

Bravo za najboljeg !!! uz tebe smo

Одговори
суб

20.06.

2020.

Neko iz sveta [нерегистровани] у 04:33

Pordska iz dijaspore

Gospodine Vasovicu imate nasu punu podrsku.
Teslin narod US

Одговори
чет

18.06.

2020.

Zlata [нерегистровани] у 16:57

Podrška gospodinu Vasoviću

BRAVO, samo sa takvim razmišljanjem, planovima i ciĺjem javni servis RTSa može da procveta!
Taj čovek je izuzetan...sve pohvale za njega i njegov dosadašnji besprekorni rad!
VASKO VASOVIĆ ZA GENERALNOG DIREKTORS RTSs

Одговори
чет

18.06.

2020.

Zahvalni RTS [нерегистровани] у 12:59

Najbolji, najpametniji, najlepši

Bravo, Vasko, tako je, tako je, ti si najbolji, samo s tobom želimo da idemo u Zlatno doba, prosvetli nas, direktore fotografije, učini da budemo najbolji kao što si ti, o, snimatelju naš i direktore jedini mogući!

Одговори
сре

17.06.

2020.

Jovan (RTS) [нерегистровани] у 21:38

direktor

Bravo Vasko.Podrska

Одговори
сре

17.06.

2020.

Сања ШМ [нерегистровани] у 14:22

Браво

И хвала Васовићу, само један такав професионалац и човек може да спаси јавни сервис и од њега направи врхунски медиј

Одговори
сре

17.06.

2020.

Olja RTS [нерегистровани] у 12:55

Podrska

Sa Vaskom do boljeg RTS-a, koji ce napokon biti javni servis svih nas

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси