Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тужба немачког министра полиције: јесу ли полицајци неквалификовани или новинари недуховити
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 06. 2020.

Извор: УНС

Тужба немачког министра полиције: јесу ли полицајци неквалификовани или новинари недуховити

Немачки министар унутрашњих послова Хорст Зехофер најавио је да ће поднети кривичну пријаву против новинарке која је у сатиричној колумни критиковала полицију али је најава одмах изазвала оптужбе да министар унутрашњих послова подрива слободу штампе.

Прошле недеље је левичарски берлински дневник Тац (Tageszeitung) објавио сатиричну колумну под насловом „Сви пандури су неквалификовани“, која је огорчила полицијске синдикате и изазвала лавину притужби немачком Савету за штампу. Колумнисткиња Хенгаме Јагубифара је у сатиричном тону писала да би, када би се изашло у сусрет захтевима активиста покрета „Црни животи су важни“ да се прекине са финансирањем полиције, полицијски службеници, будући да су неквалификовани за било какав други посао, могли да раде само „на депонији“. Колумна се завршава реченицом: „Сигурно би им било најудобније ту, међу својима.“

Министар унутрашњих послова Хорст Зехофер, иначе члан CSU, Хришћанско-социјалне уније, која је сестринска странка CDU, Хришћанско-демократске уније Ангеле Меркел, изјавио је у недељу таблоиду „Билд“ да ће поднети кривичну пријаву против колумнисткиње.

„Безобзирне речи воде у безобзирна дела и прекомерно насиље. То не можемо да прихватимо“, казао је Зехофер, закључујући да постоји веза између те колумне и немира који су у недељу избили у Штутгарту, када је у насилним демонстрацијама повређено неколико полицајаца.

У понедељак је министар донекле ублажио тон, рекавши: „Намеравам да поднесем пријаву, али морам прво да разговарам о томе са адвокатима.“

Један велики синдикат немачке полиције је прошле недеље већ поднео кривичну пријаву против берлинског дневника, тврдећи да је спорна колумна представљала подстицање на немире и насиље.

Уредница листа Tageszeitung Барбара Јунге извинила се због језика којим је колумна написана, али је оштро критиковала Зехоферову најаву кривичне пријаве.

„Као министар унутрашњих послова, Зехофер је дужан да штити Устав па самим тим и слободу штампе коју Устав јемчи. Зехофер је такође одговоран за полицију. У овом случају, међутим, министар унутрашњих послова ставља интересе полиције изнад заштите слободе штампе“, казала је Јунгеова.

„Његова одлука не може бити јаснија. Кривична пријава против наше ауторке није ништа друго до сраман напад на слободу штампе“, закључила је уредница берлинског дневника.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси