Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Феномен Јутка: Невидљив за тужиоце, a видљив када тужи
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 07. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Феномен Јутка: Невидљив за тужиоце, a видљив када тужи

Иако се бивши председник општине Брус Милутин Јеличић Јутка није појавио на завршници суђења за сексуално узнемиравање његове некадашње секретарице Марије Лукић, јуче се појавио пред судом. Овог пута, када он тужи новинарку „Блица“ Ивану Мастиловић Јаснић, уредника Предрага Михаиловића и издавача „Блица“ фирму Ringier Axel Springer.

Новинарка, уредник и Јеличић јуче су се пред Вишим суд у Београду изјаснили по тужби за текст у којем је, према наводима из тужбе, Јеличићу нанет „душевни бол“ због повреде угледа, части и достојанства за шта тражи да му се плати 170.000 динара.

„Рекао је како је њему после писања ‘Блица’ скочио притисак, да од тада пије лекове, као и да је лаж све што смо писали“, рекла је за Удружење новинара Србије (УНС) новинарка Мастиловић Јаснић.

Новинарка истиче да је „невероватно“ да је Јеличић „дошао на рочиште за суђење у којем је он тужио њу, али и то што се слободно креће, шета и појављује на јавним местима, а да се не појави на суђењу када њему треба да буде изречена пресуда“.

„Када сам га видела испред суднице, била сам затечена. Када се не бих појавила на два или три рочишта, сигурна сам да бих платила казну, а вероватно би ме и привели у неком тренутку. Очигледно је да Јеличић има неки посебан третман“, каже Мастиловић Јаснић.

Поштује слободно извештавање

У тужби, у коју је УНС имао увид, наводи се да су текстом у листу „Блиц“, уредник Михаиловић и новинарка на „груб, увредљив, непрофесионалан и непримерен“ начин прекршили новинарски кодекс.

Истиче се да је он у више мандата био председник општине Брус, изабран на „слободним изборима на локалном нивоу и изражене слободне воље грађана Брус“, као и да има значајан углед у том месту.

Јеличић је имао као последицу писања „Блица“, стоји у тужби, „значајан степен стреса, узнемирења, несанице, односно душевних болова због повреде угледа и части“. Он „поштује принципе слободног медијског извештавања“, али у овом случају се прелази „граница елементарне пристојности“ – „бруталним лажима, увредама, медијским инсинуацијама…“

У спорном тексту за Јеличића, објављеног марта 2019. године, је исповест Снежане Бојић и њеног оца Андреје. Снежана је Јеличића такође пријавила за сексуално узнемиравање док је био председник општине Брус. „Блиц“ пише да је Андреја Јеличићу пријатељ из детињства.  

Ипак, на суђењу против новинарке, уредника и издавача „Блица“ бивши председник општине Брус негирао је да познаје Снежану и Андреју Бојић.

„Изјавио је да не познаје Снежану Бојић. Били смо у чуду. После је рекао да је њу једном видео, да је дошла код њега са оцем и да јој је помогао да се запосли у библиотеци. После је рекао да је видео још неколико пута, али да је ту било још људи. Навео је и да не познаје њеног оца Андреју, код којег је био у кући. Био је контрадикторан“, прича за УНС новинарка Мастиловић Јаснић.

Тужбе против медија

Ово није једина тужба Јеличића против медија и новинара који су пратили случај који се актуелно води против њега за сексуално узнемиравање Марије Лукић.

Осим око 20 тужби против „Блица“ и новинарке Мастиловић Јаснић, која је прва писала о овом случају, Јеличић је тужио и лист „Данас“ због повреде угледа и части, услед кршења претпоставке невиности. У тужби тражи да му „Данас“ плати један динар.

Иначе, тужба против „Данаса“ поднета је због текста у којем је пренета изјава Иницијативе „Не давимо Београд“.

Полиција га није нашла

Милутин Јеличић Јутка средином јуна није се појавио на самој завршници суђења у случају сексуалног узнемиравања Марије Лукић. Полиција није могла да га пронађе, а тужилаштво је тражило да буде приведен. Међутим, суд у Крушевцу одбио је предлог тужилаштва.

Марија Лукић тада је изјавила да је очекивала да ће пресуда бити донесена, с обзиром на то да је виђала у Брусу у изборној кампањи и да не може да верује да полиција не може да га нађе. Такође, на друштвеним мрежама објављене су фотографије на којима он гласа на свом бирачком месту. 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси