Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Директорка РТК: Полиција ме је обавестила да је покренут поступак против новинарке Ћериман која је отпуштена
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 07. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Директорка РТК: Полиција ме је обавестила да је покренут поступак против новинарке Ћериман која је отпуштена

Директорка Радио-телевизије Крагујевац (РТК) Јелена Вуковић изјавила је да су је припадници полиције обавестили да је против новинарке Снежане Ћериман покренут прекршајни поступак по службеној дужности јер је изазвала инцидент у РТК. Новинарки је у РТК после тога уручен отказ због „непоштовања радне дисциплине“.

Ћериман је, каже директорка Вуковић, била на плаћеном одсуству, али се вратила седам дана раније на посао и изазвала инцидент у просторијама РТК. „Полицијски службеници су у свом извештају навели и елементе за покретање кривичне пријаве против запослене“, каже за УНС Вуковићева.

У уверењу полиције, у који УНС имао увид, наводи се, међутим, да је „полиција установила да није било елемента прекршаја, да је Ћериман упућена да своја права оствари преко надлежних институција и да је упозорена на последице закона о јавном реду и меру“.

Директорка РТК истиче и да Ћериман на послу није поштовала препоруке за сузбијање вируса, те да је и поред свих молби колега да стави заштитну маску током рада на телевизији то одбијала, угрожавајући своје и здравље колега.

Отказ дугогодишњој новинарки РТК уследио је након што је у марту послата на рад од куће због вируса корона, а затим у априлу на плаћено одсуство, уз образложење да је дошло смањеног обима посла за новинаре у тој медијској кући.

Вуковићева објашњава да новинарка спада у ризичну групу, те да је првобитно била упућена на рад од куће, а да јој је онда, као и осталим запосленима, понуђено да искористи преостали део прошлогодишњег одмора, због здравља запослених, што је Ћериман одбацила.

„Одбила је предлог за коришћење одмора уз изношење бројних увреда - о чему постоје и докази“, наводи Вуковићева и додаје да су у складу са препорукама републичког кризног штаба на рад од куће упутили шесторо запослених који су старији од 60 година, са хроничним болестима и мајке са малом децом.

Супротно тврди новинарка Ћериман која је, изјашњавајући се на упозорење пред отказ, навела да је неистина да је рекла да неће да користи годишњи одмор, те да је правници у РТК рекла да ће да га искористити по препорукама кризних штабова, те да им је у вези са тим послала и допис.

Новинарка каже и да је, када је опрема за заштиту од вируса стигла у РТК по проглашењу ванредног стања, била у „непријатној ситуацији“ зато што су током редакцијског састанка, „по нечијем налогу“, маске и рукавице подељене „свима“ који су се налазили у просторијама РТК, осим њој.

„Два дана сам радила без икакве заштите, а потом ми је речено да ћу убудуће исти посао радити од куће“, каже Ћериман.

Директорка РТК Вуковић за УНС каже да од проглашења епидемије до данас нема оболелих од вируса у тој медијској кући, као и да сви запослени имају довољне количине маски, визира, рукавица и дезинфекционих средстава.

Подсетимо, новинарка је на плаћеном одсуству, према решењу у које је УНС имао увид, требало да буде до 18. маја. Међутим, она се после укидања ванредног стања вратила на посао. Према њеним речима, 7. маја дошла је на редакцијски састанак са осталим запосленима, који су такође схватили да треба да се врате на посао.

У понедељак, 11. маја Ћериман одлази у канцеларију директорке Вуковић, где је, према решењу о отказу, тражила да се „реши њен проблем“ - да се врати на посао, те да је директорка рекла да не може самоиницијално да се врати, јер је послата на плаћено одсуство.

„Запослена није желела да слуша аргументе директорке и покушала је да изазове свађу“, стоји у решењу, у којем се додаје да је директорка Вуковић „замолила“ Ћериман да изађе из канцеларије што је одбила, па је позвала двојицу запослених у РТК да то исто ураде.

Новинарка пак тврди да је у канцеларију „ушла пристојно“, почела разговор о ситуацији у којој се нашла, а да јој је директорка викала и рекла да изађе из канцеларије.

У тренутку када су директорка, новинарка и двојица запослених у РТК били у канцеларији дошли су и припадници полиције.

____________________________________________________________

Текст је настао у оквиру пројекта „Како суд суди новинарима и медијима“ подржаног од стране Министарства културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.  

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси