Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тужилаштво због недостатка доказа одбацило пријаву зајечарског новинара да му је прећено
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 09. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

Тужилаштво због недостатка доказа одбацило пријаву зајечарског новинара да му је прећено

Основно јавно тужилаштво у Зајечару одбацило је због недостатка доказа кривичну пријаву против Вукашина Лакићевића и Дражена Ковијанић, осумњичених да су у јуну ове године претили новинару портала Глас Зајечара Миљку Стојановићу, када му је било забрањено да извештава са предизборног скупа у селу Вратарница код Зајечара.

У решењу тужилаштва, у које је УНС имао увид, стоји да не постоји основи сумње да је учињено кривично дело угрожавања сигурности. Иако је новинар Стојановић у свом исказу навео да му је породица због тог догађаја била „потрешена“, наводи се у решењу, не постоји нити један доказ да су му осумњичени упутили „озбиљну претњу“.

Новинар Стојановић поднео је пријаву због вербалног напада градског већника Зајечара Лакићевића и Ковијанића, који су га спречили да уђе у Дому културе у селу Вратарница где је био заказан предизборни скуп листе СНС-СПС-Бошко Ничић.

У пријави стоји да су му пришли и заједно добацивали: „Шта глумиш? Aјде да видимо како ћеш да уђеш“. „Рекао сам им да је моје новинарско право да присуствујем јавном скупу, нарочито када сам видео да су и друге новинарске екипе ушле. Циљ ми је био да последњих дана кампање на свом порталу обавестим шта су кандидати на скупу казали“, наводи се у пријави Стојановића.

Додаје се да му је Лакићевић у једном тренутку рекао: „Ајде објави ово, ако смеш“, те да новинар води хајку на његову породицу, јер је писао о његовом брату. Новинар му је пак одговорио да то није писао, већ да је реч о саопштењу полиције, које је само пренео на сајт. Лакићевић му је потом казао: „Ајде, још једном пипни моју породицу“.

У решењу тужилаштва, међутим, пише да су Лакићевић и Ковијанић рекли да новинару тог дана нису ни претили, нити забранили да присуствује скупу, те да су се са њим поздравили и руковали.

У пријави, у коју је УНС имао увид, Стојановић је навео да су због онога што му се десило у селу Вратарница били узнемирени и његови родитељи, супруга и он.

Био је запрепашћен понашањем Лакићевића и Ковијанића, с обзиром на то их зна од раније. „У Србији се свакодневно дешавају напади на новинаре, а ја пролазим кроз ово од људи које сматрам познаницима“, наводи се у пријави Стојановића.

Новинар Стојановић каже за УНС да је такав однос према новинарима у Зајечару свакодневан. Додатно им је рад угрожен што се не позивају на конференције локалне власти у Зајечару, а остају ускраћени и за средства на медијским конкурсима у том граду, посебно за време пандемије када су локални медији додатно финансијски погођени.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси