Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  На шест портала за три месеца Кодекс новинара прекршен 2.829 пута
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

30. 09. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

На шест портала за три месеца Кодекс новинара прекршен 2.829 пута

Грађани морају да укажу редакцијама и новинарима да не желе да читају текстове у којима се крши новинарски кодекс, посебно када је реч о извештавању о жртвама трагедија, речено је данас на трибини Савета за штампу, који је за три месеца ове године у текстовима на шест портала забележио 2.829 прекршаја Кодекса новинара Србије.

У 1.564 текста на порталима Србија данас, Телеграф, Б92, Еспресо, Мондо и 021, од априла до јуна ове године, забележено је укупно 2.829 прекршаја, показује мониторинг Савета за штампу. Највише прекршаја имао је портал srbijadanas.rs (1.268 прекршаја), a најмање сајт 021.rs (38 прекршаја).

Посматрани медији у највећој мери се нису придржавали новинарског кодекса у извештавању о трагедијама, непотребно откривајући детаље несрећа или информације о жртвама, речено је на трибини овог саморегулаторног тела које прати поштовање Кодекса новинара Србије у штампаним и онлајн медијима.

„Морамо да подижемо свест читалаца да знају да се таквим садржајима у медијима, које читају, повређују нечија права. Треба да се ставе у позицију породица о којој се извештава и да се обрате тим редакцијама да не желе то да читају“, рекла је Гордана Новаковић, генерална секретарка Савета за штампу.

Из резултата истраживања Савета за штампу, закључује се да је за посматране информативне портале, који немају штампана издања, „најпроблематичнија поглављa“ Кодекса новинара Србије која се односе на истинитост извештавања, поштовање приватности, достојанствa и интегритетa особе о којој се извештава и новинарску одговорност.

Генерална секретарка Савета за штампу каже да су представници Савета за штампу разговарали и са новинарима и уредницима који објављују вести из рубрике хроника. Оправдање уредника је да таква врста садржаја доноси кликове, читаност, а новинара да не могу да дођу у редакције „без крвавих детаља“ који други медији, сличног формата имају.

Од почетка године Комисија за жалбе Савета за штампу примила је 131 жалбу појединаца и институција на садржаје медија, што је стопостотно увећање у односу на прошлу годину. Та комисија је у само 12 случајева утврдила да Кодекс новинара Србије није повређен.

Бојан Цвејић, члан Комисије за жалбе Савета за штампу на данашњој трибини је рекао да је важно да се заустави непримерено медијско извештавање о трагичним догађајима.

 „Разумемо да су породице жртава у тим тренуцима у шоку и не обраћају пажњу на медијско писање. Апеловали бисмо на њихове комшије, рођаке да им у таквим ситуацијама помогну и да зауставе такво писање, којим се уништавају њихови животи и потраже моралну правду пред Саветом за штампу“, рекао је Цвејић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси