Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Добитник награде „Ђоко Вјештица“ Слободан Васић: Кафа хуманости најслађа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 10. 2020.

Аутор: Ј.П. Извор: УНС

Добитник награде „Ђоко Вјештица“ Слободан Васић: Кафа хуманости најслађа

„Мој задатак је да будем спона између добрих људи и оних којима је помоћ потребна. Ова транзициона и ковидна времена баш такве људе рађају“, изјавио је Слободан Васић, новинар и уредник Радија Браво из Пожаревца, овогодишњи добитник награде за новинарску хуманост „Ђоко Вјештица“.

На данашњем уручењу награде „Ђоко Вјештица“ у Прес центру УНС-а Васић, који је током четири године хуманитарног рада организовао на десетине акција у којима је прикупио више милиона динара, рекао је да се та „грудва закотрљала“ када су самохраној мајци успешно реновирали кров куће, иако је првобитно планирана само поправка.

„Данас имамо изузетно хумане људе, када говорим о свом граду, који воде приватна предузећа али и оне који нису имућни. Ако виде добру намеру да се некоме помогне, а увек су наше акције проткане добрим намерама, хоће и то своје мало да поделе“, казао је он.

Васић је рекао да је ово признање свакако велико али да га „ужасно срећним и поносним“ чини хуманитарни рад, попут реновирања кућа. „Највећа награда је када са домаћинима у њиховој, новој реновираној кући попијемо кафу. То је најслађа кафа на свету. Предлажем свима да пробају једном такву кафу“, рекао је на уручењу овогодишњи добитник награде „Ђоко Вјештица“.

Он је казао да су током ванредног стања у Пожаревцу делили пакете помоћи хранe. „Свратио сам код пријатеља, знајући да он и супруга раде као надничари. Жена ме је сачекала. Пошле су јој сузе када је видела шта носим“, рекао је Васић и додао да на пољу хуманости има много колега који такође завређују ову награду.

Председница Извршног одбора УНС-а Драгана Пејовић рекла је да је Удружење поносно на награду за новинарску хуманост. „Реч је о аспекту новинарског посла који је невидљив. То је једна од наших најважнијих награда зато што покрива редак аспект који подиже углед наше професија“, рекла је Пејовићева.

Милош Бата Милатовић, председник жирија који је одлучивао о добитнику награде, рекао је да је новинарима у мањим срединама много теже да спроведу значајну хуманитарну акцију јер иза њих не стоје значајне информативне куће. Додао је да се од 19 овогодишњих кандидатура за награду „Ђоко Вјештица“, што је највећи број од када се награда додељује, издвојила и Бранка Борисављевић, новинарка Вечерњих новости.

„То је одличан показатељ да и у тешким временима изазваним ковидом знатан број новинара исказује своју хуманост и са посебном љубављу помажу људима у свом окружењу“, казао је Милатовић.

Бранислав Баћовић, у име предузећа Транспортшпед које од 2017. године обезбеђује новчани део награде у износу од 1.000 евра, обећао је да ће награду подржавати све док УНС буде именовао добитника који заслужује да понесе награду имена и дела Ђоке Вјештице.

„Радити у малој средини на хуманитарном послу није једноставно као у Београду. Сви вас знају и мере оно што је у Србији честа појава, која вам је намера и шта стоји иза ње. Очигледно је овде реч о честитости и приступу да човек буде од користи онима којима је та мала помоћ некада веома значајна“, рекао је Баћовић.

Слободан Васић у Пожаревцу и околини већ неколико година покреће бројне хуманитарне акције, а осим на свом Радију Браво апеле за помоћ најугроженијима шаље преко Фејсбук групе „Požarevac online“. Недавно је основао удружење „Solidarnost online“, које је званични носилац активности за помоћ суграђанима.

Током четири године хуманитарног рада Васић је организовао на десетине акција у којима је прикупио више милиона динара. Није се задржао само на извештавању, већ је ишао „од врата до врата“ и прикупљaо помоћ од грађана и локалних предузетника.

Удружење које води је током ванредног стања купило 530 постељина за Општу болницу у Пожaревцу и поделило 100 пакета хране сиромашним породицама. Од 2015. године организује доделу 230 новогодишњих пакетића деци из социјално угрожених породица које систем из не види.

Овогодишњи је добитник награде Вечерњих новости за најхуманији подвиг. Удружење новинара Хрватске прошле године доделило му је награду за хуманост на Фестивалу радијске репортаже.

Каријеру је започео као студент у Радио Крагујевцу. Радио је у Радио Пожаревцу, а био је и уредник Радио и ТВ Дуге. Радио Браво, чији је власник, главни уредник и на коме има своје ауторске емисије, основао је 1999. године.

 

Коментари (1)

Остави коментар
пон

26.10.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 19:27

Чланови жирија

У вести немате наведене чланове жирија који су доделили награду!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси