Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  РЕМ оставио ријалити програме у дневним терминима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

02. 11. 2020.

Аутор: Ј. Пешић Извор: УНС

РЕМ оставио ријалити програме у дневним терминима

После бурне расправе, чланови Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) нису усвојили нацрт правилника према којем би ријалити програми присилног окружења прешли у ноћни термин, јер је од осам чланова Савета за ту одлуку гласало четири, док су четири били против.

Уместо правилника на данашњој седници Савета РЕМ-а, усвојена је одлука да службе регулатора ураде надзор над таквом врстом програма који се тренутно приказују.

Чланови Александра Јанковић, Радоје Кујовић и Александар Витковић који нису присуствовали претходној седници на којој је одлучено да се донесе обавезујући правилник РЕМ-а који предвиђа да време за ријалитије буде од 23 увече до шест сати ујутру, успротивили су се његовом усвајању.

Док су једни тврдили да је у ријалити програмима доказано кршење закона, други чланови Савета РЕМ-а рекли су да то мора бити поткрепљено доказима и чињеницама, да се може говорити чак и у увођењу цензуре, што може да пређе и у информативне и спортске програме.

Усвајање нацрта правилника оспоравано је због правног утемељења, постојања закона и правилника који већ стају у заштиту малолетника и људског достојанства.

Вишња Аранђеловић, чланица Савета РЕМ-а сматра да је то тело направило „корак уназад“ уколико нацрт правилника не буде усвојен, као и да временско ограничавање таквих програма представља цивилизацијско и питање какво друштво желимо.

„Непристојно је рећи да имамо даљински и да можемо да променимо програм. Шта ми онда овде радимо, ако имамо даљински? Ми смо ту да уредимо јавни простор“, рекла је Аранђеловићева, која је навела и да је недовољно прикривање тона (биповање) када се ријалитији емитују у дневним терминима за уређивање таквог програма.

Она је истакла и да је РЕМ телевизији Хепи доделио дозволу за емитовање дечјег програма, да такав на тој телевизији не постоји и да уместо дечјег стално гледамо ријалити програме.

Александра Јанковић, међутим, рекла је да у потпуности „подржава закључак правне службе РЕМ-а која констатује да се ниједан програмски садржај не може унапред сматрати штетним по развој малолетника“ и да „импресионистички и волунтаристички“ приступ води ка „цензури и логичном апсурду“.

„Доношењем правилника о ограничењу емитовања ријалитија без законске основе и образложења које би морало да се заснива на детаљној анализи, уводи нас у правне проблеме. Образложење мора бити заснивано на чињеницама, а не личним афинитетима, анимозитетима“, рекла је Јанковићева.

Она је изнела предлог да се тренутно не наставља процедура доношења правилника и да уместо тога служба РЕМ-а уради надзор над ријалитијима који се тренутно приказују, као и да их „строго пропусти кроз призму правилника о заштити малолетника и људског достојанства“.

Са оваквим предлогом био је сагласан и Радоје Кујовић, који је рекао да се тиме не губи на времену у регулисању оваквог програма. „Правилници који регулишу ову област постоје. Унапред давања примата предлогу за који је гласало пет чланова Савета РЕМ-а није потпуно сагледавање ове материје“, рекао је он.

Овом предлогу оштро су се противили Зоран Симјановић и Јудита Поповић.

„Ако ћемо поново да отварамо питање да ли је потребно да се ријалити програми присилног окружења изместе из дневног програма у ноћни, шта смо ми урадили? Имали смо и правилник и закон, али очигледно да се ови прописи нису примењивали у заштити малолетника. Немамо права да промовишемо ту врсте културе“, рекла је Поповићева.

Симјановић је истакао да је о обавезујућем правилнику да ријалити програми буду временски ограничени већ гласано и да нацрт правилника треба да буде прослеђен Министарству културе и информисања на мишљење, што би био корак унапред.

Члан Савета РЕМ-а Александар Витковић, који на претходној седници није присуствовао, тврди да ријалити програми треба да пређу у ноћни термин али да, ако већ постоје акти који регулишу ту област, не треба да се доноси „сасвим нови“ правилник.

И Горан Петровић, заменик председника Савета РЕМ-а, изнео је став да постоје правне препреке за усвајање правилника према којем би ријалити програми присилног окружења били временски ограничени.

Коментари (2)

Остави коментар
чет

05.11.

2020.

Milan Đokić [нерегистровани] у 23:35

Tužni SREM

"Док су једни тврдили да је у ријалити програмима доказано кршење закона, други чланови Савета РЕМ-а рекли су да то мора бити поткрепљено доказима и чињеницама, да се може говорити чак и у увођењу цензуре, што може да пређе и у информативне и спортске програме."

Koliko ja znam mi već imamo cenzuru.
1) Nema stranaka u medijima ukoliko nije predizborna kampanja.
2) Svaka televizija mora da ima informativnu emisiju

Da li je ovo cenzura? Drugi meni da naređuju šta ću ja da emitujem? Da osnujem televizijsku stanicu ne bih poslušao i radio bih i ono što je zabranjeno od strane S REM-a. Kad bi bila cenzura za rijaliti, onda je i cenzura ako moram da imam dnevnik.

Jeste da to nije zabrabna, ali ne treba Savet-a REM meni da komanduje šta ću ja da emitujem. Ja sam "šerif" u mojoj kući (firmi) i igraće se onako kako ja sviram. Pa kome se ne sviđa ne mora da gleda.

Одговори
пон

02.11.

2020.

anonymous [нерегистровани] у 20:52

ima način

Neka bude gde hoće, ali da se žestoko naplati. Ko hoće da gleda taj užas, neka debelo plati, pa da vidiš kako se neće gledati.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси