Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Ко су кандидати за чланове УО РТС-а и РТВ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 11. 2020.

Аутор: Ј. П. Извор: УНС

Ко су кандидати за чланове УО РТС-а и РТВ-а

Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) објавило је листу кандидата за именовање по шест чланова управних одбора јавних медијских сервиса. На листи су 48 кандидата за Управни одбор Радио-телевизије Србије и 16 за УО Радио-телевизије Војводине (РТВ).

Савет РЕМ-а, подсетимо, у петак је утврдио листу кандидата за чланове управних одбора јавних сервиса по конкурсу који расписан у септембру, а данас је та листа на сајту РЕМ-а званично и објављена.

Међу 48 кандидата за чланове УО РТС-а налазе се и они којима мандат у том телу истиче. Владимир Вулетић (председник у текућем УО РТС-а), Зорица Шујица, Бранко Радун, Мирослав М. Николић, Симона Митровић Дуњић и Љиљана Ђурђевац, на листи су кандидата за УО РТС-а, које je РЕМ за чланове тог тела именовао у јануару 2016. године.

Кандидаткиња за УО РТС-а Љиљана Ђурђевац, пише у њеној биографији, запослена је иначе у РЕМ-у од 2009. године, где ради на пословима аналитичара пројеката у Служби за надзор и анализу.

На листи је и Слободан Првановић, научни саветник Института за физику и иницијатор захтева за промену уређивачке политике РТС-а међу колегама из академске заједнице. Он је претходно најавио да ће се пријавити за члана УО РТС-а у којем би се залагао, како је навео, да се РТС „доведе у законске оквире“.

Међу кандидатима за чланове УО РТС-а је и Мирко Крлић, бивши посланик Српске напредне странке и председник Одбора за културу и информисање Скупштини Србије. Недавно је, подсетимо, Апелациони суд у Новом Саду потврдио пресуду Основног суда у Зрењанину, да је Крлић дужан да новинару Далибору Бубњевићу за претрпљени страх и душевни бол плати 300.000 динара, зато што га је вређао и напао на јавном догађају у Зрењанину.

И Далибор Бубњевић, који је тренутно генерални директор НИП Зрењанин а.д. и главни одговорни уредник листа „Зрењанин“ на листи је кандидата, али за члана Управног одбора РТВ-а.

Кандидати су и Мухарем Баздуљ и Валентин Мик које је Удружење новинара Србије предложило за чланове републичког и покрајинског јавног медијског сервиса. Вукашин Обрадовић је кандидат за члана УО РТС-а, а њега су предложили Независно удружење новинара Србије, Локал прес и Асоцијација онлајн медија.

На листи су и чланови УО РТВ-а којима у том телу мандат истиче: Јова Радић, Марко Ћалић, Борислав Пуповац, Иштван Терењи и Александар Комненовић. Њих је РЕМ за чланове Управног одбора покрајинског јавног сервиса именовао 2016. године.

Мандат члановa Управног одбора је пет година, а исти члан може бити именован највише два пута. Приговори на кандидатe подносе се РЕМ-у 15 дана од објављивање листе, после чега Савет Регулатора бира чланове УО двотрећинском већином укупног броја чланова Савета.

Све кандидате за чланове јавних сервиса можете погледати ОВДЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси