Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Кандидациона комисија усвојила приговоре на кандидатуре Живојина Ракочевића, Јованке Стефановић Станојевић и Родике Грујеску
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 05. 2021.

Извор: УНС

Кандидациона комисија усвојила приговоре на кандидатуре Живојина Ракочевића, Јованке Стефановић Станојевић и Родике Грујеску

Кандидациона комисија усвојила је данас приговоре на кандидатуре Живојина Ракочевића, Јованкe Стефановић Станојевић и Родикe Грујеску за органе Удружења новинара Србије (УНС), док је приговор на кандидатуру Владимира Радомировића одбијен.

Кандидациона комисија је у саставу Петар Јеремић, Љиљана Смајловић и Снежана Брадић на данашњој седници разматрала приговоре на кандидатуре за органе УНС-а и пристигле одговоре.

Кандидациона комисија је усвојила приговоре Анела Грбовића и Драгане Пејовић на кандидатуру Живојина Ракочевића за председника УНС-а, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним против (Снежана Брадић). Комисије је одлучила да Ракочевић због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћен у коначну листу кандидата за избор у органе УНС-а коју утврђује Кандидациона комисија УНС-а.

Као основан, комисија је усвојила приговор Петрице Ђаковић на кандидатуру Јованке Стефановић Станојевић за члана Управе, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним против (Снежана Брадић). Комисија је одлучила да Јованка Стефановић Станојевић због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћена у коначну листу кандидата за избор у органе УНС коју утврђује Кандидациона комисија. 

Комисија је једногласно одбила приговор Миодрага Попова на кандидатуру Владимира Радомировића за председника УНС-а. Комисија је закључила да приговор Попова као лични негативни став према кандидату не садржи разлоге које би Статут УНС-а могао да препозна као објективно и оправдано оспоравање кандидатуре. 

Комисија je усвојила и приговор Мирјане Чворић Губелић на кандидатуру Родике Грујеску за члана Управе, са два гласа за (Петар Јеремић и Љиљана Смајловић) и једним уздржаним (Снежана Брадић). Констатовано је да Грујеску није одговорила на овај приговор. Комисија је одлучила да Родика Грујеску због члана 20 Статута УНС-а не може бити увршћена у коначну листу кандидата за избор у органе УНС- а коју утврђује Кандидациона комисија.

Одредбом члана 20 Статута УНС-а у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, не могу бити бирани чланови УНС-а ако су:

• запослени, службеници и функционери републичке или покрајинске Владе и министарстава и секретаријата и локалних органа управе;

• функционери у политичким странкама или ако су чланови у телима политичких странака;

• власници, сувласници удела или акција у правном лицу које је оснивач медија, ако у конкретном медију има више од пет запослених, не рачунајући саме власнике или сувласнике удела или акција оних који су запослени у оснивачу медија и

• директори медија и њихови заменици ако у медију има више од 5 запослених, не рачунајући саме директоре или заменике.

Члан који је изабран у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан, може бити опозван са функције, ако у току мандата наступе околности предвиђене Статутом и законом које би онемогућиле избор тог члана у органе УНС-а и у органе савеза и асоцијација у којима је УНС члан.

Изборна Скупштина Удружења новинара Србије биће одржана у суботу, 29. маја са почетком у 12 часова у хотелу „Југославија“ у Београду.

У прилогу се налази одлука комисије, приговори и одговори на приговоре кандидата.

Коментари (3)

Остави коментар
чет

20.05.

2021.

Мика [нерегистровани] у 10:36

КОСОВАЦ

Косовац, Косовца.
Посматрачу описмени се прво, онда дај себи за право да коментарише и критикујеш.

Одговори
чет

20.05.

2021.

Tinta [нерегистровани] у 09:23

Re:

Kada već pričate o poštenju, zar nije bilo pošteno da Živojin Rakočević podnese ostavku pa da se kandiduje za predsednika UNS? Ali ne, njemu je slatka fotelja direktora Doma kulture i Gračanici.

I još nešto, mislila sam da ljudi kapiraju o čemu se radi ali izgleda nije tako. Živojin je kadar SNS, odnosno Srpske liste koja je najveća srpska stranka na KIM. Oni su ga postavili za direktora. Možda nije fornalno član tih partija ali su te stranke odlučile da on bude direktor Doma kulture.

Одговори
чет

20.05.

2021.

Posmatrač [нерегистровани] у 08:30

Gorak ukus

Nastavljaju se spletke tandema Smajlović-Radomirović, a u tome svesrdno pomaže "čovek za sve" Jeremić. Kada su videli da Radomirović ne može da pobedi Rakočevića na poštenim izborima, onda su prešli na plan B i eliminisali "kosovara". Bravo! Radomiroviću sada možeš konačno da pobediš samog sebe i budeš predsednik novinarima "informera, sr.telegrafa i ostalim "stručnjacima" iz loalnih medija bliskim vlasti.
Imam i predlog. Izmenite i Statut pa Smajllovićevu postavite za doživotnu počasnu predsednicu sa platom ., a Radomirovića za doživotnog predsednika i ukinite jednostavno izborne skupštine. Samo napred-no.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси