Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ прихватила УНС-ову резолуцију о оснивању Mеђународне комисије за истрагу убистава новинара на Косову
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 10. 2021.

Аутор: УНС Извор: УНС

ЕФЈ прихватила УНС-ову резолуцију о оснивању Mеђународне комисије за истрагу убистава новинара на Косову

На предлог Удружења новинара Србије (УНС) на Скупштини Европске федерације новинара одржанoj у Загребу усвојена је резолуцијa о неодложном формирању Међународне комисије за истрагу убистава и киднаповања новинара на Косову од 1998. до 2005. године.

У резолуцији се истиче да више од две деценије нико није одговарао за 19 од укупно 20 убистава и киднаповања српских и албанских новинара и медијских радника (једно убиство је решено пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију (МКСЈ).

УНС тражи да се расветле околности, покрену истраге и пред лице правде изведу убице новинара Африма Малићија, убијеног 2. децембра 1998. године у Приштини; новинара и шефа Косовског информативног центра (КИЦ) Енвера Маљокуа који је убијен 11. јануара 1999. године у Приштини; Александра Симовића Симе, новинара Медија екшн интернешенела, убијеног 1. августа 1999. године у Приштини, Криста Гегаја, уредника у РТВ Приштина који је ликвидиран 12. септембра 1999. године у Истоку, Момира Стокуће, фоторепортера, убијеног у својој кући 21. септембра 1999. године у Приштини.

Још увек нису пронађене убице Шефкија Попове смртно страдалог 10. септембра 2000. године у Вучитрну; новинара "Рилиндје" Џемаиља Мустафе, убијеног 23. новембра 2000. године у Приштини; новинара листа "Бота сот" Бекима Кастратија који је убијен 19. октобра 2001. године  код Приштине; Бардуља Ајетија, новинара и колумнисте листа "Бота сот", на кога је извршен атентат 3. јуна 2005. године код Гњилана, а преминуо је 25.  јуна 2005. године.

УНС подсећа да су међу 19 убијених или киднапованих медијских радника на Косову и два новинара „Штерна“, Габријел Гринер и Фолкер Кремер, као и њихов преводилац Сенољ Аљит, који су убијени 13. јуна 1999. године код Призрена.

„Међу новинарима и медијским радницима који се још воде као нестали су новинар Исмаиљ Бербатовци који је нестао 23. јула, 1998. године, када је отишао на новинарски задатак, као и Ђуро Славуј и Ранко Перенић, новинари Радио Приштине, који су нестали на новинарском задатку 21. августа 1998. године код Велике Хоче“, наводи УНС.

Нестали су и Љубомир Кнежевић, дописник „Политике“ и новинар „Јединства“ из Приштине, који је последњи пут виђен 6. маја 1999. године у Вучитрну и Марјан Мелонаши, новинара српске редакције Радио Косова коме се губи сваки траг 9. септембра 2000. године у Приштини.

УНС је затражио од ЕФЈ да доношењем резолуције подржи и истрагу отмице новинара Небојше Радошевића и фотографа Владимира Добричића, који су киднаповани на радном задатку 18. октобра 1998. године код Приштине, а захваљујући протестима колега и јавности, касније су пуштени.

Уз УНС, предлагач резолуције био је и Синдикат новинара Србије (СИНОС). Резолуција је усвојена уз један уздржан глас, представника Асоцијације новинара Косова.

Овогодишња скупштина ИФЈ посвећена је бољој заштити новинара и на њој су, уз усвајање редовних годишњих извештаја о раду, одржана и два округла стола.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси