Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Тужилаштво тражи строже казне за паљење куће Милана Јовановића, пресуда Апелационог суда за месец дана
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

14. 10. 2021.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Тужилаштво тражи строже казне за паљење куће Милана Јовановића, пресуда Апелационог суда за месец дана

У судници Апелационог суда у Београду данас су оштећени Милан Јовановић, сарадник портала „Жиг инфо“ и његова супруга Јела Дељанин, заједно са првостепено осуђенима због паљења њихове куће Драгољубом Симоновићем, некадашњим председником општине Гроцка и функционером СНС-а и полицајцем Владимиром Михаиловићем, поново слушали речи пресуде које је читала судија известилац, а на коју су се жалили и тужилаштво и осуђени.

Тужилаштво се жалило на висину казни тражећи да буду строже, док је одбрана тражила преиначење пресуде и ослобађање окривљених односно укидање пресуде и враћање поступка првостепеном суду на одлучивање.

Симоновић је осуђен на затворску казну од четири године и три месеца, а Михаиловић на четири године затвора, док је непосредни извршилац Александар Маринковић, који је у бекству, осуђен такође на четири године и три месеца затвора.

Очекује се да ће Апелациони суд у наредних тридесет дана донети пресуду.

Публика у судници могла је изнова чути како је, према пресуди, текао договор на основу ког је требало да се застраши Милан Јовановић тиме што ће му аутомобил бити запаљен. Пут до непосредног извршиоца такође је описан, као и да је првобитно било речи о 2 000 евра „награде“, а да је како се ланац у потрази за извршиоцем ширио на крају непосредном починиоцу дато 500 евра и опроштен му је дуг од 350 евра.

Симоновићев адвокат Виктор Гостиљац рекао је да једини доказ против његовог клијента представља исказ такође осуђеног Михаиловића који је, како он тврди, прибављен тужилачком обманом и полицијским претњама.

„Окривљени Михаиловић је дао два исказа која су у супротности. Не могу бити тачна оба. У тренутку када се налази у притвору он даје исказ који терети Симоновића. Без основа хапсе му супругу, фотографишу је, говоре да ће добити 100 година затвора, да ће му одузети децу“, рекао је Гостиљац.

Навео је, такође, да је тужилац Михаиловићу понудио шест месеци кућног затвора и останак на полицијском послу због чега је дао исказ који окривљује Симоновића.

„Заменик јавног тужиоца није спорио да је ову понуду изнео, он је рекао да је било неформално“, рекао је Гостиљац тврдећи да државни орган не може да даје неформалне понуде.

Жалбу на осуђујућу пресуду Симоновићу износио је још један његов адвокат Ивица Вуковић који је навео да се писани отправак пресуде разликује од јавно објављене пресуде.

Такву тврдњу поновиле су адвокат Зора Добричанин Никодиновић и сарадница из њене канцеларије које су данас говориле у судници у својству Михаиловићевог браниоца.

Износећи жалбу Михаиловићева одбрана наводила је да непосредни извршилац није запалио аутомобил већ гаражу пошто је молотовљев коктел убацио у угао гараже, да је правна квалификација кривичног дела у колизији са чињеничним стањем, те да је изречена казна драконска.

Адвокат Никола Михајловић, бранилац Александра Маринковића, довео је пресуду у питање наводећи да је донета уз повреде кривичног поступка. Навео је да суд није упутио изван суднице сведоке Милана Јовановића и Јелу Дељанин 24. маја 2019. године и да су и 20. септембра 2019. године присуствовали изјашњавању оптужених.

„Сведок Маторчевић је удаљен из суднице јер није дао свој исказ“, навео је овај адвокат.

Михајловић је рекао и да суд није утврдио тачан износ штете настале паљењем куће која чини јединствен објекат са гаражом из које се проширио пожар.

Занимљиво је да је један од бранилаца претходно навео како првостепени суд у изреци пресуде има да је имовинска штета виша од четири милиона, а да у образложењу пише тачан износ од 4 148 586, 13 динара, те приговорио што тачан износ није део изреке пресуде.

Одбрана је била сагласна у тврдњама да у поступку „нигде нема да је подстрекивано да се возило запали у гаражи“ већ да је било речи о томе да се возило налази у гаражи.

Алудирано је на то да је извршилац одабрао да баци молотовљев коктел у гаражу услед чега је изгорела кућа. Поставља се питање, говорила је одбрана, да ли су подстрекачи, како су наведени у оптужници, могли утицати на то да непосредни извршилац изврши ово кривично дело, као и на начин на које је извршено.

„Свако треба да одговара у границама свог умишљаја“, навео је испрва у свом обраћању Гостиљац.

Пред Апелационим судом данас су кратко говорили и осуђени Симоновић и Михаиловић који су се сагласили са жалбеним наводима својих бранилаца.  

У одвојеном поступку за паљење породичне куће Милана Јовановића суди се Игору Новаковићу који је, како се наводи у списима, ангажовао извршиоца.

Јовановићу је 12. децембра 2018. године у 3.20 изјутра запаљена кућа. Његова супруга Јела пробудила га је и извукла из задимљених просторија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси