Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Почело суђење „Таковским новинама“ које тужи председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 11. 2021.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Почело суђење „Таковским новинама“ које тужи председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић

У београдској Палати правде јуче је одржано припремно рочиште по тужби председника општине Горњи Милановац Дејана Ковачевића против „Таковских новина“.

Ковачевић тужбом тражи да му издавач, новинар и одговорни уредник овог локалног недељника исплате милион динара јер су му повредили част и углед објављивањем текста „Обелодањена махинација Ковачевића“.

Текст о ком ће одлучивати суд објављен је 3. децембра прошле године на страницама на којима „Таковске новине“ објављују саопштења политичких организација и пренето је саопштење Групе грађана „Победи и спаси општину Горњи Милановац“, која има одборнике у тамошњој скупштини.

Адвокат председника горњомилановачке општине Горан Стаменић није се изјаснио повлачи ли тужбу у односу на друготуженог Љубишу Јовановића, који је означен као одговорни уредник „Таковских новина“ иако то није од јула 2017. године и налази се у пензији. Стаменић је навео да се руководио АПР-ом у ком је пронашао име Јовановића.

Адвокат Стаменић је, иако испрва није предложио сведоке, после краћег разговора са судијом Радуном Бубањом, ипак тражио да се уз писане доказе и саслушање парничних странака, као сведоци позову Милан Тадић и Александра Јовичић, власница агенције „Нивеус тим“.  Они би требало да говоре о реакцијама на текст у месту у ком тужилац живи. Јовичићева би, такође, требало да сведочи, како је то изнео адвокат тужиоца, о евентуалним везама и утицају председника општине Горњи Милановац на добијање послова те агенције, а о чему се у саопштењу говори.

У саопштењу које су „Таковске новине“ пренеле изнети су подаци из текста Војвођанског истраживачко-аналитичког центра (VOICE) о добијању послова „Нивеус тима“ преко јавних набавки и указано на блискост са председником општине, на коју је, наведено је у саопштењу, група грађана указивала и раније.

Адвокат издавача „Таковских новина“ и главног уредника Небојше Савића, који је тужен као новинар, Марко Миловановић истакао је процесне недостатке због којих треба одбацити тужбу, између осталог и то да тужилац није доставио оригинал текста који је разлог суђења, што је обавеза по Закону о јавном информисању и медијима.

Миловановић је доставио потврду Удружења грађана „Победи и спаси општину Горњи Милановац“ у којој пише да је њихово саопштење интегрално пренето у „Таковским новинама“ и да није реч о ауторском новинарском тексту.

Он је доставио и закључак АПР-а из 2013. године из ког произилази, навео је, тачност података у објављеном тексту, да је тужилац Ковачевић био члан друштва које се зове „Пет велпро“ д.о.о. Теочин. Доставио је суду и решење АПР-а из 2014. године за фирму Релакс, из ког, како је навео, произилази да је предложени сведок Милан Тадић био директор тог правног лица, у ком је, као члан, раније био убележен Ковачевић. 

Судија је одредио извођење доказа читањем писаних докумената и саслушањем парничних странака. Одређен је временски оквир суђења на 18 месеци и четири рочишта. Следеће рочиште заказано је за 7. март 2022. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси