Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Година од смрти нашег Додера
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

27. 12. 2021.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Година од смрти нашег Додера

Новинар Милорад Додеровић преминуо је 30. децембра прошле године у ковид болници у Нишу. У суботу иза нас на нишком Новом гробљу, у ресторану, потом и у Додеровом породичном дому, новинари су се окупили, присетили се где је све, како и шта радио, кога је Додер учио новинарству, шта су од њега научили и шта би рекао да је сада са нама. Са његовом супругом Драгицом и сином Николом, студентом новинарства и младим новинаром, сетили су се Додерових „новинарских рана“, пропуштених могућности за лагоднијим животом због непоколебљивости да увек буде оно што је волео- сав новинар.


Популарни нишки новинар, телевизијски водитељ и члан Управе Удружења новинара Србије (УНС) Драган Стојановић Жика говорио је на помену. Рекао је да је од колегинице Зорице Миладиновић потекла иницијатива и да ће се „срушити лоше традиције“ које постоје у новинарском Нишу, те да ће сложни бити у захтеву да једна градска улица понесе име Милорада Додеровића.

„Имаћеш улицу са твојим именом. Имаћемо новинарску награду са твојим именом“, казао је Стојановић.

Дописница листа „Данас“ Зорица Миладиновић говорила је о Додеровом и њеном пријатељству.

„У граду су мислили да смо Додер и ја кумови. Нажалост нисмо. Имала сам обичај да кажем да ми је брат. Додер је озбиљан новинар. Брзо и лако је мислио. Био је и остао мој најбољи друг. Широк, толерантан. Умео је да вас насмеје и кад је најтеже. О Додеру и данас говорим у садашњем времену. Много ми недостаје“, рекла је Миладиновић.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић причао је о пријатељству и колегијалности којe су неговали Милорад Додеровић и он.

„Звао сам га Додер- Недодер. Био је сав новинар. Посветио се новинарству. Често је то велика жртва за породицу“, рекао је Брајовић.

Он је говорио да је важно да човек у себи носи новинарску жицу, новинарски дар, што се код Додера видело у свој раскоши.

Некадашњи новинар Радио Ниша, а сада асистент на Департману за новинарство Филозофског факултета Велибор Петковић подсетио је на Додерове речи како си као новинар плаћен да објављујеш новости, а да постоје оне вести које желиш сам да платиш да буду објављене.

Милорад Додеровић је три пута биран у Управу УНС-а. Био је и члан Извршног одбора УНС-а.

Професионалну новинарску каријеру започео је 1978. године у нишком омладинском недељнику Збиља, а наставио у Графиту. Био је дописник републичког и југословенског листа младих НОН и Младост, ријечког Вала и загребачког Полета.

Додеровић је био уредник, политички коментатор и извештач из републичког и савезног парламента нишких Народних новина од 1989. до 2001. године.

За аустралијски државни радио СБС јављао се као дописник од 1994. године. Од 2001-2009. године шеф је дописништва Гласа јавности и Курира из Ниша.

Имао је ауторске емисије на нишким регионалним телевизијама НТВ и Зона плус, а био је и сарадник емисије Хроника региона РТС-а.

Објавио је више публицистичких дела: „Како се догодио Шолевић“, књигу одабраних интервјуа „Држим вас за реч“, „Американац у Нишу“, “Седма сила без крила“, која је награђена Светосавским печатом на Нишком сајму књига, затим „Борци плачу после рата“. Аутор је истоимене драме која је играна широм Србије.

Написао је и роман „Хоџина кћи“.

За богат новинарски рад и допринос култури 2020. године награђен је златном значком Културно - просветне заједнице Србије.

Преминуо је 30. децембра 2020. године у 68. години, у Нишу.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

31.12.

2021.

Vucetic Radisav [нерегистровани] у 14:31

Slava mu!

Uvek ce biti u nasim mislima. Nas prijatelj Milorad.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси