Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Више од 600 медија званично без главног уредника
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 04. 2022.

Аутор: С. Димитријевић Извор: УНС

Више од 600 медија званично без главног уредника

Више од 600 медија уписаних у базу Агенције за привредне регистре нема податак о главном уреднику. По подацима АПР-а који су достављени Удружењу новинара Србије у овој агенцији регистровано је 1.978 медија са подацима о главном уреднику. Ти медији, према информацијма АПР-а су се ускладили са Законом о јавном информисању

У августу прошле године у регистру АПР-а било је уписано 2.608 медија, што значи да 630 медија који су уписани у АПР нема податке о главном уреднику. Од тог броја највише је дневних и периодичних новина - 476. Радио програма “без” уредника је 77, а телевизија 30. Три сервиса новинских агенција такође немају уписане уреднике, а за чак 111 медија који се воде као “остало” и “недефинисано” рубрика “главни уредник” у АПР је празна.

Према подацима АПР-а повећање броја медија у односу на прошлу годину забележено је код интернет портал. Прошле године било их је 850, а у априлу ове године у бази АПР-а је 916 портала којима је уписан главни уредник.

До доношења Закона о јавном инфорисању и медијима 2014. године медији су уписивани у Регистар јавних гласила. Новим законом прописано је ће сви медији, по службеној дужности бити уписани у Регистар медија у АПР-у.

Такође, нови закон је прописао рок од шест месеци у којем је издавач медија био дужан да пријави податке који нису били прописани као предмет регистрације према раније важећим прописима. 

Судећи по подацима, многи издавачи нису испунили своју законску обавезу, али како наводе у АПР-у они немају овлашћење да “бришу” медије из регистра који нису доставили све податке.

Међутим, по Закону о јавном информисању и медијима  издавачу медија који није уписан у Рагистар по закону не могу бити суфинансирани пројекти нити на други начин могу добијарти државну помоћ.

У Министарству културе кажу да се придржавају ове одредбе и да медијима који нису уписани у регистар по закону ово министарство не додељује средства за пројектно суфинансирање медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси