Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  EFJ: Будућност медијске индустрије зависи од привлачења талената
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

21. 04. 2022.

Аутор: Анђела Момчиловић Извор: УНС

EFJ: Будућност медијске индустрије зависи од привлачења талената

„Будућност новинарства зависи од разноликости талената у медијској индустрији“, објавила је Европска федерација новинара (EFJ) у извештају под насловом „Редакције којима је стало: како ће разноликости и инклузија дефинисати будућност новинарства“.

Ауторка извештаја Александра Борчард, некадашња  новинарка и сарадница Ројтерс института, представила је примере добре праксе и препоруке за постизање веће разноликости и једнакости у редакцијама у светлу дигиталне трансформације.

„Медијске организације и менаџери треба да буду свесни чињенице да ће стварање редакција које су разноврсније и инклузивније дефинисати будућност новинарства и индустрије“, навела је Борчард.

Ауторка извештаја је упозорила да се новинарство суочава са кризом талента. Да би се проблем премостио, сматра Борчард, неопходно је проширити круг новинара и медијских менаџера у редакцијама тако да имају различита етничка и социјална порекла, различиту  родну и старосну структуру.

 „Један од изазова је привући таленте. Постати репортер или уредник није више тако примамљиво за многе младе људе који су мање склони конзумирању традиционалног новинарства него старије генерације. Млади немају узоре и лако могу да постану сопствени издавачи“, истакла је Борчард.

Она је навела да издавачи не могу много да понуде јер су им средства ограничена, а потребно је да улажу у дигиталну трансформацију.

„Издавачи зависе од привлачења талената за нове улоге, посебно у технологији, док у бројним случајевима нуде стари стил, хијерархију и неиновативно радно окружење“, наводи Борчард.

Међу важне изазове медијске индустрије Борчард истиче задржавање у редакцији.

„Многи мотивисани и талентовани појединци напуштају медијску индустрију када су у сендвичу у немогућим улогама и преоптерећени послом“, каже Борчард.

Ауторка извештаја даље каже да је за индустрију која треба да служи различитој публици кроз иновативне формате под обавезно да приликом регрутовања новинара прошири обим потенцијалних кандидата изван традиционалних кандидата са академским искуством и врхунским вештинама писања.

Овај извештај EFJ-a је објављен у оквиру пројекта „Поверење у медије“ који је суфинансирала Европска комисија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси