Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Истрајати у борби за истину и етичке принципе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 04. 2022.

Аутор: Јована Цветнић

СА ТРИБИНЕ У НИШУ „МЕДИЈИ, НОВИНАРСТВО И НОВИНАРИ ДАНАС“

Истрајати у борби за истину и етичке принципе

У организацији Студентског културног центра и Удружења новинара Србије у Нишу је одржана трибина „Медији, новинарство и новинари данас“

У времену  када су нарушени темељни стандарди  професије, као што су истина и објективност, говорници са ове трибине су поручили да је  неопходно радити на подизању квалитета и веродостојности информација и медија.   Они су, такође, истакли да  новинари сносе део одговорности за медијску слику Србије те да је  експанзија  нових технологија  увелике утицала  на струку и трагање за новим  изворима  и новим причама,  при чему је стара етика заборављена.

Трибина је отворена промоцијом књиге новинара Ђорђа Јевтића „Сведочења и тумачења“ у издању „Панорама -Јединство“ а говорници   председник УНС -а Живојин Ракочевић, директор и уредник „Панорама-Јединство“ Рада Комазец, проф. др Драгиша Бојовић, проф др Зоран Арацки  и новинар Ђорђе Јевтић, говорили су и о новинарству и о књизи.

 Председник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић осврнуо се на рад локалних медија, истичући да  је крајње време да медији на локалу могу да истраже и  без страха, слободно пишу о свим локалним моћницима  јер је то интерес заједнице и  друштва у целини.  

-Jасно je да ми не можемо да будемо ни слуге ни активисти. Ако бисмо то бар мало могли онда би било слободе. Између слуга и активиста негде ће се оформити неки идентитет, макар у последњој  нашој вароши који ће стати на црту локалном цинику који сматра да не треба нико да види његове послове и технике. Рецимо у америчкој забити то је готово искључено- појаснио је председник УНС-а  Ракочевић.

 Говорећи о деловању страних медија, Ракочевић је казао да Министарство спољних послова   једне земље  у огромној мери  одређује теме и начине извештавања.

„Био сам у Америци кад су бомбардовали некога  на Блиском Истоку, не могу више ни да се сетим кога. То је страшно, то нема никакве новине, нема ничег. Био сам на Косову и Метохији са колегом из нама драге слободарске Француске, када смо добили информацију да је једна девојчица каменована у Рабовцу и рекао сам му да идемо тамо. Он каже: „Па нису ми то тражили.“ Дакле, Министарство иностраних послова у огромној мери, одређује теме и начине извештавања. Али има „али“, оно што бисмо морали да научимо, јесте  на локалу ствари стоје другачије- навео је Ракочевић.

Наводећи новинарска имена са простора Косова и Метохије из периода  комунизма,  Ракочевић је истакао да је феномен  у таквој идеологији „на ивици ножа“ остати свој и слободан, а да је  то, ипак појединцима  полазило за руком.  

Уз захвалност Ђорђу Јевтићу за, како је навео Ракочевић, тридесетодишњи јединствени мозаик различитих књига,  различитих личности и различитих тема Косова и Метохије,  он је истакао да се из ове књиге могу извлачити различити закључци   на освнову онога кроз шта смо ми као тзв. медијска заједница, књижевна заједница, културна заједница, национална, државна заједница на Косову и Метохији прошли.

- Оно што је поставља посебну да кажем на моменте мучнину у овој књизи, јесте да Ђорђе Јевтић у својим текстовима има једну суровост, један реализам који је до те мере болан да без обзира на осетљивост тренутка, на угроженост, он има тај извештај који су имали добри расни ствараоци. На кога мислим? На оне најбоље  који су на Косову и Метохији, долазили  када је било најтеже. Један од њих потпуно прецизно дефинише стање у својим извештајима које шаље у Београд, а то је Милан  Ракић. Он каже: „За ово су одговорни Турци, за ово су одговорни Албанци, а за ово одговара наш злочиначки нерад“. Ђорђе Јевтић у овој књизи мозаика има тенденцију да покаже наш злочиначки нерад и како третира проблем продаје- нагласио је Живојин Ракочевић.  

Рада Комазец, уредница и директор  “Панорама“-Јединство је  подсетила на друштвену транзицију која је оставила траг на профил медија и њихово понашање, наглашавајући да новинари често упадају у замке таблоидизације и сензационализма  и тако постају трагачи  за сензационализмом  уместо трагачи за истином.  

Она је истакла  да новинари креирају медијску слику а не политичари, да је  медијска поларизација  превелика те да није реткост да новинари на терену, иако се никада нису свађали не комуницирају, у зависности да ли заступају једну или другу политичку опцију, као и  да скоро и  нема новинарске солидарности.  

-Друштвене мреже  учиниле су доступним  интиму  јавних, али и анонимних особа чији се профили свакодневно претражују у потрази са сензацијама, тако да су новинари све више по редакцијама а све мање по терену- рекла је Комазец и додала:  -занимљиво је  да у медијима  објављиване  неистине делују  по закону  спојених судова , односно,  објављену неистину у једном медију или најчешће са Твитера  или  Инстаграма  остали медији  преносе врло брзо, без икакве критичке мисли или провере истинитости или на њој граде закључке и коментаре -  рекла је Комазец.

Казала је да је поносна на лист „Јединство“ којему је осам деценија водиља истина и да никада није имао деманти  јер све написано у „Јединству“ је истина пренета са терена и цитирање саговорника без конструкција и додатака.

Као рецензент и уредник књиге „Сведочења и тумачења“ говорећи о истој Рада Комазец је казала :  

-Ђорђе Јевтић улази у дела прозно и поетички разноликих писаца на својствен начин захваљујући тајном дијалогу са делом и писцем. Његови  прикази су отворени  и разноврсни, а осим што пише о делу, он даје шири увид у духовно стање, догађаје, светоназор писца у мотивацију ликова, поставља дијагнозу времена и догађаја  на  начин да проникне у темељну мисао књиге коју зналачки  обрађује - истакла   је Рада Комазец.     

Проф. др Зоран Арацки  је мишљења  да се  српско новинарство  данас   налази  у  својеврсном  бермудском  троуглу  који чине с једне стране  политичке  елите , с друге стране бизнис центри и с треће стране медијска индустрија.

- Мислим да је  новинарство у Србији , нажалост,  на добром путу  да потпуно потоне  и мислим  да су неопходне драстичне промене, како у главама  оних који одлучују о томе  шта ће бити у програмима, како ће се развијати медији да би се стање  поправило, али зависи и од самих новинара  који се не могу ослободити одговорности  од онога што се данас дешава, да би се стање на неки начин променило. Жртва оваквог бермутског троугла јесу  јавност  која је остала без правих информација,  јер врло често наилазимо на лажне вести које су данас постале доминантне, а истина је у другој позицији. Новинари све то морају да занемаре и ставе себи за задатак, пре свега, истину и поштовање етичких принципа  на сваком месту и у свакој прилици - рекао је професор Арацки. Он је подсетио на лошу приватизацију медија, наглашавајући да су многи медији  приспели у руке оних који медије злоупотребљавају за личне обрачуне, за остваривање политичких амбиција  власника или чак неке амбиције које немају везе са новинарством већ произилазе из жеље да се стекну позиције код припадника власти, добијање средсава на комкурсима, тендерима итд.   

Арацки је  нагласио да је српско новинарство  данас  подељено  више него српско друштво и  оно што себи дозвољавају данашњи новинари, по његовим речима изузетно  је тешко  и неприхватљиво.  

Професор Арацки је истакао да новинари неће бити ослобођени  од одговорности за оно што им се данас дешава, јер, како је навео, без новинара  неће бити  ни новинарских слобода  као ни  бољих економских услова за рад.

Говорећи о Ђорђу Јевтићу, професор Арацки је казао да је Јевтић пролазећи кроз разне фазе новинарског рада увек доносио свежину у новинарству, а да је ова књига круна његовог новинарског и књижевног рада.   

Проф. др Драгиша Бојовић, одржао је својеврсну беседу о ствараоцима на  Косову и Метохији, осврнувши се на новинарска имена из јужне покрајине уз присећање     новинарског рада Ђорђа Јевтића,  чија је књига „Тумачења  и  сведочења“ отворила ову трибину.

 Бојовић је  рекао да је Ђорђе Јевтић јединствено новинарско перо и да овог пута сведочи са књигом приказа косовско - метохијских стваралаца па је и сам сведок пред  крстом, јер, по речима Драгише Бојовића, сви ствараоци о Косову и Метохјији су и сведочи косовске голготе, односно сведоци пред  крстом.  

Новинар и аутор књиге „Сведочења и тумачења“ Ђорђе Јевтић изнео је неколико   тешких ситуација у свом дугогодишњем раду, али и занимљивих  анегдота.

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси