Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Представници УНС-а положили венац код споменика убијеним кинеским новинарима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 05. 2022.

Аутор: Анђела Момчиловић Извор: УНС

Представници УНС-а положили венац код споменика убијеним кинеским новинарима

„Новинари који професионално обављају свој посао су увек борци за истину и ми можемо отворено да кажемо да је напад на такве новинаре, напад и на истину“, рекао је потпредседник Удружења новинара Србије (УНС) Слободан Ћирић на обележавању 23. годишњице од убиства кинеских новинара у НАТО агресији на Савезну Републику Југославију 1999. године.

У бомбардовању кинеске амбасаде НАТО је 7. маја 1999. године, у 23 сата и 45 минута, убио троје новинара. Страдали су Шао Јунхаун, дописник кинеске националне новинске агенције „Синхуа“,  Су Сингхуа и Џу Јинг, дописници дневног листа „Гуанг минг“.

Ћирић је на полагању венца рекао да се овде догодио тежак злочин.

„Ми из УНС-а годинама долазимо на ово место да нашим невино страдалим колегама одамо пошту и изразимо солидарност са кинеским народом који је у тешким тренуцима 1999. године био уз нашу земљу“, изјавио је Ћирић и додао да рат представља нешто најстрашније што људски род може да снађе и сви конфликти морају да се решавају мирним путем.

Министарка за рад и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић је на одавању почасти убијеним новинарима истакла да Србију и Кину везује челично пријатељство и да је наша земља кинеском народу вечно захвална.

„Прошло је 23 године од тада и ми се са тугом и поштовањем сећамо пријатеља који су у најтеже време били уз Србију“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Министар унутрашњих послова Александар Вулин је додао да кинески грађани који су дали своје животе, нису морали да буду тог пролећа овде.

„Својом вољом су изабрали да буду уз Србе и да поделе оно најтужније и најтеже“, навео је Вулин.

Он је рекао да је НАТО агресија последњи некажњени злочин 20. века и додао да су 1999. године покушали да убију Србију и Кину, а убили су међународно право.

Отправник послова амбасаде НР Кине Тијен Ишу је на полагању венца страдалим новинарима истакао да никада неће заборавити варварски чин НАТО-а и дуготрајно бомбардовање Србије које је направило велике материјалне штете и довело до расељавања људи.

Ишу је изјавио да је Кина спремна да заједно са Србијом настави свестрану сарадњу у области безбедности и економског развоја, како би учинили овај свет још безбеднијим и мирнијим.

Венац већ више од деценије на месту страдања кинеских новинара полажу представници УНС-а.

Потпредседник УНС-а Слободан Ћирић и генерални секретар Нино Брајовић положили су венац на ком је писало "Заувек памтимо. Удружење новинара Србије".

Коментари (1)

Остави коментар
нед

08.05.

2022.

Божидар Анђелковић [нерегистровани] у 20:17

Мистерија Вилијама Бенета

- Бивши службеник ЦИА Вилијам Бенет убијен је 22. марта у близини своје куће у Ленсдауну у држави Вирџинији, а његовој супрузи Синтији су у истом нападу нанете тешке повреде. Ова вест, коју су објавили локални медији у околини Вашингтона, не би добила већу пажњу да неки извори из обавештајних служби нису потврдили часопису „Форин полиси” да је 57-годишњи Бенет „био одговоран за ,грешку' због које је 7. маја 1999. бомбардована кинеска амбасада у Београду”. („Политика", 06.04.2009.)

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси