Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  УНС тражи да Међународна федерација новинара усвоји резолуцију о Милану Пантићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 05. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

УНС тражи да Међународна федерација новинара усвоји резолуцију о Милану Пантићу

Удружење новинара Србије (УНС) затражило је да Међународна федерација новинара (IFJ) на предстојећој скупштини усвоји резолуцију којом тражи ефикасан правосудни поступак и ангажовање српског Тужилаштва за организовани криминал како би после више од две деценије били откривени и кажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

У предлогу резолуције УНС наглашава да истрага полиције и тужилаштва у Јагодини није довела до кажњавања починилаца и налогодаваца убиства новинара Милана Пантића и да стоји у месту пуних 21 годину.

УНС је затражио да скупштина Међународне федерације новинара подржи рад Комисије за истраживање убистава новинара.

У тексту предложене резолуције истакнуто је да је Комисија, као тело које има мандат Владе Србије, свој рад окончала и да је полицијска истрага указала на налогодавце и извршиоце убиства новинара Милана Пантића.

"Забринути због тога што су налази Комисије за истраживање убистава новинара достављени српским званичним органима и што нема помака", пише у предлогу резолуције УНС и у наставку тражи подршка за захтев да Тужилаштво за организовани криминал преузме случај убиства Милана Пантића.

Скупштина Међународне федерације новинара одржава се у Оману од 31. маја до  3. јуна ове године и на њој ће УНС представљати члан Управе Миљан Витомировић.

Међународна федерација новинара, чији је УНС пуноправни члан, највећа је новинарска организација на свету. Представља  600 000 професионалаца из више од 140 земаља. 

Текст резолуције коју је УНС предложио можете у целости прочитати у наставку

Убице новинара Милана Пантића морају бити кажњене

Подносилац Удружење новинара Србије

Конгрес Међународне федерације новинара, Мускат, Оман, 31. мај – 3. јун 2022. године

Имајући у виду да се 11. јуна 2022. године навршава 21 година од некажњеног убиства локалног новинара и дописника „Вечерњих новости“ Милана Пантића које се догодило испред врата његовог дома у Јагодини, граду у централној Србији.

Узимајући у обзир да је власт у Србији основала Комисију за истраживање убистава новинара 2013. године у чијем саставу су новинари, представници полиције, тужилаштва и Безбедносно информативне агенције.

Наглашавајући да је у мандату Комисије за истраживање убистава новинара од њеног оснивања и рад на расветљавању случаја убиства Милана Пантића.

Истичући да је Комисија, као тело које има мандат Владе Србије, свој рад окончала и да је полицијска истрага указала на налогодавце и извршиоце убиства новинара Милана Пантића.

Подвлачећи да истрага полиције и тужилаштва у Јагодини није довела до кажњавања починилаца и налогодаваца убиства новинара Милана Пантића и да стоји у месту пуних 21 годину.

Забринути због тога што су налази Комисије за истраживање убистава новинара достављени српским званичним органима и што нема помака иако већ годину дана постоји јасан и јавно изнет захтев Комисије и Удружења новинара Србије да истрагу од тужилаштва у Јагодини преузме Тужилаштво за организовани криминал како би убице и налогодавци били приведени правди.

Конгрес Међународне федерације новинара:

Пружа пуну подршку раду Комисије за истраживање убистава новинара и напорима Удружења новинара Србије да се открију и казне налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

Позива да се без одлагања спроведе ефикасан правосудни поступак и да се због позадине случаја ангажују стручњаци из Тужилаштва за организовани криминал како би после више од две деценије били кажњени налогодавци и убице новинара Милана Пантића.

Конгрес тражи од Извршног одбора Међународне федерације новинара да се:

У потпуности упозна са резултатима до којих је дошла Комисија за истраживање убистава новинара у случају убиства новинара Милана Пантића.

Организује разговор са представницима српских власти и тужилаштва како би добили информације о напретку поступка за проналажење извршилаца и налогодаваца убиства новинара Милана Пантића. 

 

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси