Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  За пет општина у Србији и даље не важи Закон о јавном информисању и медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 06. 2022.

Аутор: А. Момчиловић Извор: УНС

За пет општина у Србији и даље не важи Закон о јавном информисању и медијима

Општине Рача, Гаџин Хан, Сјеница, Лапово и Босилеград нису расписале ниједан конкурс за суфинансирање медијских пројеката од када је донет Закон о јавном информисању и медијима 2015. године.

Према овом закону и Правилнику о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања прописано је да Република Србија, аутономне покрајине и јединце локалне самоуправе издвајају из буџета део средстава за остваривање јавног интереса у области јавног информисања.

Како је истакла, помоћница министра за информисање и медије Славица Трифуновић, Закон о јавном информисању и медијима не прописује санкцију због непоштовања обавезе расписивања конкурса, али уколико Министарство културе и информисања дође до сазнања да одређене локлане самоуправе нису расписале конкурс, обавештава их да су дужне да поступају у складу са Законом и распишу конкурс.

„Министарство културе и информисања је у непосредном контакту са локалним самоуправама и редовно указује на обавезу расписивања конкурса, односно доследну примену Закона о јавном информисању и медијимa“, изјавила је Трифуновић.

Она је УНС- у објаснила  да се Правилником о суфинансирању пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања ближе уређује суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса и прописује образц за пријављивање за пројектно суфинансирање.

„Имајући ово у виду планирано је да се изменама и допунама Закона о јавном информисању и медијима предвиде одређене мере, односно да се предвиде механизми којима би се санкционисало понашање оних локалних самопурава које не поступају у складу са Законом, односно не поштују обавезу расписивања конкурса“, рекла је Трифуновић.

Ове општине су потврдиле УНС- у да од 2015. године нису издвајале средства за суфинансирање медијских пројеката.

За општину Босилеград, по речима председника Националног савета бугарске националне мањине и заменика председника општине Босилеград Стефана Стојкова у Босилеграду  постоје два медија „Нова радио – телевизија Босилеград“ која сада емитује програм само на радију и двонедељни лист на бугарском језику „Ново братство“и додао да ове медије финансира Национални савет бугарске националне мањине.

Секретар општинског већа у општини Сјеница Аднан Циљевић је одговорио  УНС- у да општина Сјеница такође није расписивала јавни позив за суфинансирање пројеката у области јавног информисања и додао да је већ шести месец у година и  до краја године неће расписати конкурс.

Једна од општина која је први пут прошле године расписала конкурс је Баточина.

Према речима председника општине Баточина Здравка Младеновића 25. октобра прошле године је општинско веће општине Баточина расписало Јавни позив за учешће на Конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања у вредности од 2, 6 милиона динара.

„Ово је први јавни позив из ове области који је наша општина расписала и жеља нам је била да он буде спроведем у свему према прописима, као и да средства која њиме буду опредељена буду значајна оним подносиоцима пројеката који се пријаве“, рекао је Младеновић.

Он је УНС – у објаснио да је њихова општина једна од мањих и да имају само два регистрована медија, а то су разлози што је први јавни позив из области суфинансирања јавног информисања расписан тек прошле године.

„Буџетом општине Баточина за 2022. годину планирана су средства за суфинансирање јавног информисања, тако да ће општина Баточина и ове године расписати јавни позив који ће бити оглашен на начин предвиђен прописима“ изјавио је Младеновић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси