Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Knight center onlajn besplatan kurs o mentalnom zdravlju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

10. 06. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Knight center onlajn besplatan kurs o mentalnom zdravlju

Novinari i studenti novinarstva mogu se prijaviti na besplatan onlajn kurs „Mentalno zdravlje i novinarstvo“ , u organizaciji centra za edukaciju novinara Knight center. Kurs će biti održan od 27. juna do 31. jula.

Novinari i studenti novinarstva koji govore engleski jezik mogu se prijaviti na besplatan onlajn kurs „Mentalno zdravlje i novinarstvo“, u organizaciji američkog centra za edukaciju novinara Knight center.  Kurs će biti održan od 27. juna do 31. jula.

U okviru kursa novinare i studente novinarstva će podučavati odgovornom izveštavanju o mentalnim problemima. Osim toga, biće reči i o brizi novinara o sopstvenom mentalnom zdravlju, posebno nakon izveštavanja sa traumatičnih događaja. 

Pohađanje kursa je besplatno, ali oni koji uspešno završe pohađanje kursa i plate administrativnu taksu od 30 USD mogu dobiti sertifikat o učešću na kraju. Ovaj kurs je asinhroni, što znači da se aktivnosti organizuju prema rasporedu zainteresovanih novinara.

Polaznike će podučavati osnivač udruženja “The Self-Investigation” Kim Brajs, dobitnica Pulicerove nagrade i koosnivač “The Self-Investigation” Mar Cabra i pisac, producent na radiju i autorka memoara “Šta moje kosti znaju” (“What my bones know”) Stefani Fu.

U pet nedelja treninga, predavači će sa polaznicima pokriti sledeće teme:

1.       Informacije o stresu i mentalnom zdravlju, uključujući osnovne veštine brige o sebi i prevenciju “burnout-a” (psihičkog sagorevanja);

2.       Rad i saradnju u digitalnom svetu na zdraviji način, uključujući i diskusiju o traumama i uznemiravanju na mreži;

3.       Podizanje svesti o datoj temi i kreiranje zdravije radne kulture, uključujući integraciju mentalnog zdravlja u politike kompanija;

4.       Kako ispričati priče koje grade empatiju, a ne patologiju, sagoledavanje mentalnih poremećaja kao društvenog konstrukta;

5.       Kako voditi računa o psihičkom stanju sagovornika, uključujući najbolje prakse intervjua i brigu o mentalnom zdravlju svog subjekta;.

Instruktori će tokom kursa koristiti video-predavanja, prezentacije, forume za diskusiju i kvizove.

“Novinari su, kao i svi drugi ljudi, izloženi izazovima u vezi sa mentalnim zdravljem, koji zavise od lične pozadine i iskustva, kao i od tema koje pokrivaju. U skladu sa zdravim razumom je biti svestan nečijeg psihičkog i mentalnog zdravlja, kao i potencijalnih rizika kako bi se živelo i radilo dobro. Svest o tome će omogućiti novinarima da izveštavaju o pitanjima mentalnog zdravlja sa većim razumevanjem i poštovanjem, a to znanje mogu iskoristiti da svojim izveštavanjem pomognu u poboljšanju zdravlja društva”, rekao je Kim Brajs.

Novinari i studenti novinarstva koji žele da pohašaju kurs moraju se prvobitno registovati na sajtu Knight center-a.

Više detalja i prijave na kurs pogledajte na Free online course on mental health and journalism: Learn how to take care of yourself and responsibly report on mental health issues

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси