Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Истина може да буде српска, албанска…али посао новинара је да поштује чињенице и професионалне стандарде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

16. 06. 2022.

Аутор: С.Д. Извор: УНС

Истина може да буде српска, албанска…али посао новинара је да поштује чињенице и професионалне стандарде

Осам младих новинара редакција на албанском и српском језику са Косова посетили су данас Удружење новинара Србије (УНС). Посету је организовала Мисија ОЕБС-а у Приштини, а у УНС-у су боравиле колеге из КТВ-а, АТВ-а, Клан Косова и Канала 10, као и новинари Коссева, Радија Контакт плус и Телевизије Мост

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић их је упознао историјатом и радом УНС-а, фондовима за помоћ чланству, заступању чланова пред судом, едукацијама за новинаре…. Посебно је истакао истраживање УНС-а и колегинице Јелене Петковић о убијеним и отетим српским и албанским новинарима на Косову и Метохији.

“Не смемо делити професију по етничким принципима, без обзира што смо људи од крви и меса. Колегиница Јелена Петковић у свом истраживању бавила се судбином 19 убијених и отетих новинара, од којих је седам Срба и седам Албанаца. Три новинара су радила за немачки недељник Штерн, а два репортера су ослобођена,”, рекао је Брајовић додајући да је решавање убистава новинара битно за напредак сваког, па и Косовског друштва.

Он је истако да је УНС девети пут поставио плочу убијеним новинарима Славку Перанићу и Ђуру Славују, а само у једном случају је починилац рушења овог обележја откривен. Такође, нагласио је да Асоцијација новинара Косова ни у једном случају није осудила вандалски чин рушења плоче убијеним новинарима.

“Солидарност је потребна и сматрам да треба да буде неупитна. Новинари откривају истину, али истина је филозофска категорија. Може да буде српска, албанска, хрватска…Тешко се долази до истине, али не и до чињеница. Наш посао је да поштујемо чињенице и професионалне стандард. Борба за истину је и наш дуг према колегама које су страдале радећи овај посао”, рекао је Брајовић.

Колеге са Косова интересовало је да ли је било новинара који су нарушили углед професије и да ли је у последњих десет година неко искључен из УНС-а.

Брајовић је одговорио је да осам новинара искључено из УНС-а после 2000. године, део колега који се није слагао са политиком овог удружења направио је сопствено удружење 90-их година, али између ова два удружења тренутно нема болних и тешких подела.

„Највећи проблем тренутно су власнички односи и утицај власничке структуре на уређивање медија. Имамо провладине таблоиде који крше Кодекс и може се рећи да су често “батина власти”, а са друге стране они који воле да кажу да су независни су такође под утицајем власничких односа”, рекао је Брајовић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси