Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Књиге на надгробним споменицима мотив прве изложбе фотографија Југослава Влаховића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 07. 2022.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Књиге на надгробним споменицима мотив прве изложбе фотографија Југослава Влаховића

У Народној библиотеци Србије у Београду отворена је прва изложба фотографија познатог илустратора и карикатуристе Југослава Влаховића, коју ће заинтересовани моћи да погледају до 30. септембра

“Bibliotheca mortalis” назив је изложбе коју је отворио академик Матија Бећковић који је за Влаховића рекао да је „мајстор међу мајсторима, а његова каменотека библиотека над библиотекама“. 

„Речено је да је књига изум дат једном заувек као кашика, чекић, точак или маказе. Али књига је изум над изумима човековим. И ниједан други се не може мерити са књигом и религијом књиге. Нови изуми само `увећавају достојанство и ауторитет књиге` која и на гробљу лежи као неположено оружје и зрачи оптимизмом и вером у смисао живота“, говорио је отварајући изложбу Бећковић речи које је записао и за каталог. 

Влаховић је, како је рекао, на фотографијама за ову изложбу радио осам година. 

„Фотографишем од студентских дана. Фотографисао сам рок групе, штошта. После стотинак изложби које сам имао, ово је моја прва изложба фотографија. Ћутао сам кад сам почео да фотографишем. Мислио сам, може неко да чује и претекне ме. Видео сам белу књигу близу наше породичне гробнице на београдском Новом гробљу. Била је зима и покрио ју је снег.  Била ми је интересантна па сам је снимио. После сам на Новом бежанијском гробљу видео једну црну књигу“, испричао је Влаховић како се родила идеја о „библиотеци“. 

Имало је смисла да управо то он уради, испричао је Влаховић, јер је на Факултету примењених уметности у Београду био редовни професор на предмету „Графика књиге“. 

„Гробља нису пријатна места. Али кад сам почео да обилазим гробља вођен својом идејом није ми било непријатно“, рекао је Влаховић. 

Није бирао познате личности, иако је, каже, посебно место на изложби добила фотографија гробнице Џима Морисона на којој је једна мала књига. 

Међу фотографијама је и она на којој је лик Пјера Крижанића, председника Удружења новинара Србије у првој половини 1941. године.

Влаховић се осврнуо на то како се на изложби Душана Петричића са аутором смејао јер су причали какву изложбу спрема и шалили се „Како Југа иде по гобљима и фотографише“.

„Предложићу трибину на којој би се расправљало о тој гробљанској скулптури, култури. Мислим да би то било корисно“, на крају је рекао Влаховић.

Југослав Влаховић је рођен 1949. године у Београду. Дипломирао је на Факултету примењених уметности 1974. године где је био и редовни професор. Вишедеценијски је илустратор-карикатуриста недељника НИН (од 1976. године).

Објављивао је у домаћим и иностраним листовима “The New York Times”, “Wiener Journal”, “Wiener Zeitung”, “La Reppublica”… Више од 90 самосталних изложби је имао. Објавио је 15 књига својих карикатура и стрипова и мапу графика сериграфија „Сликари и воајери“. Опремио велики број књига и омота плоча, међу којима су омоти плоча Рибље чорбе.

Добитник је награда и признања за илустрације, карикатуре и графички дизајн међу којима су Пјерова, Браће Карић, Ајдин Доган, Сатирикон Легница.

Радови Југослава Влаховића се налазе у Музеју савремене уметности и Музеју примењених уметности у Београду.

Један је од оснивача Art Directors Club Србије и Удружења карикатуриста Србије FECO чији је председник. 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси