Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржана комеморација Душану Дражићу
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 07. 2022.

Аутор: А.М Извор: УНС

Одржана комеморација Душану Дражићу

Живот Душана Дражића био је новинарство, а Удружење новинара Србије (УНС) његов други дом, речено је на комеморацији дугогодишњем уреднику „Борбе“ и „Танјуга“ Душану Дражићу.

„Наш Душан Дражић имао је сталну инспирацију у свом српском народу и родном му Крушевцу. И као што се на обали Расине правио барут за одбрану народа, тако су и Душкове књиге водиле своју борбу за историјско памћење“, рекао је председник Клуба новинара ветерана Петар Трајковић на комеморацији.

                                       

      Клуб новинара ветерана организовао комеморацију Душану Дражићу у УНС-у

Он је приликом обраћања бившим новинарима и колегама Душана Дражића истакао да је Душко знао да напише тако, да се „између редова“ може схватити далеко дубље о угрожености, како сваког појединца, тако и српског народа у целини.

„Наравно, наш Душан је био на правој страни када се пробијала „медијска блокада“. Није правио никакве компромисе. Знао је да је Косовски бој био само једна од великих битака, али да ратови у другој форми трају и данас“, изјавио је Трајковић.

„Симболика наше часне и славне професије, каже Трајковић, избијала је из његовог говора, а нарочито из његових књига „Косовска петстогодишњица“ и Барутана под Багдалом“.

Сећања на Дражића евоцирали су и дугогодишњи новинар „Танјуга“ и бивши председник УНС –а Душан Радовановић, некадашњи директор и главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Раде Брајовић и генерални секретар УНС-а Нино Брајовић.

Душан Дражић је више од 40 година био новинар „Борбе“ и „Танјуга“. Рођен је у Крушевцу 1934. године. Гимназију је завршио у родном граду, а југословенску књижевност на Филолошком факултету у Београду.

Десет година је био главни и одговорни уредник  редакције „Борба“ за Србију, а пет година дописник „Танјуга“ из Софије.

Дражић је добитник „Похвале града Крушевца“ признања које се додељује за изузетне резултате у раду и стваралаштву поводом градске славе овог града, Видовдана.

Признање које је добио дан пре смрти, Дражићу је припало за дугогодишњи публицистички рад и неговање историсјких вредности крушевачког краја.

Душан Дражић је добитник две годишње награде УНС-а „Светозар Марковић“, а члан Удружења био је од 1976. године.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси