Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет РЕМ-а: Хепи, Пинк, Прва и Б92 ће више од осталих кандидата оправдати постојање вишеструких бенефита за гледаоце
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

05. 08. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Савет РЕМ-а: Хепи, Пинк, Прва и Б92 ће више од осталих кандидата оправдати постојање вишеструких бенефита за гледаоце

На сајту Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) објављено је образложење одлуке о издавању дозвола за националну покривеност којим се истиче да је Савет Регулатора дошао до закључка да ће телевизије Хепи, Пинк, Прва и Б92 више од осталих кандидата оправдати постојање вишеструких бенефита за гледаоце на подручју целе Републике, превасходно кроз објективан и правовремен приступ у преносу информација, кроз сопствену продукцију програмских садржаја и разноврсност понуђених програмских жанрова на начин да се задовоље потребе најширег аудиторијума и ојача медијски плурализам.

Како се истиче у саопштењу, разлику у доношењу одлуке дао је претходни рад ове четири телевизије и економска одрживост, чињеница да су емитовали програм од 2006. године као и ефикасан прелазак са аналогног на дигитално емитовање и дистрибуцију програма.

У образложењу су посебно истакнуте гаранције које су медијске куће навеле у предлогу програмског елабората да ће у наредном периоду додатно унапредити постојећи програм, бавити се важним друштвеним питањима, радити на заштити медијског плурализма и бити отворени за различита мишљења, аргументе и идеје у циљу подстицања најширег друштвеног дијалога. Из Савета РЕМ-а сматрају да ће ови емитери допринети и даљем унапређењу медијских стандарда у области информисања, културе и образовања. Ове гаранције ће постати и саставни део дозволе.

Иначе, према извештају РЕМ-а из 2020. године ниједна од ових телевизија није у овом периоду имала културно-уметнички програм, док телевизије Хепи и Пинк нису имале ни научно-образовни и дечји програм. Kao оправдање, представници све четири телевизије су на представљању елабората наводили колажне програме, уз обећање да ће се трудити да у програм укључе и специјализоване емисије из ових области.

Чланица Савета РЕМ-а Јудита Поповић је непосредно након доношења одлуке рекла за УНС да сматра да већина овога пута није била у праву и да је очекивала више разумевања за јавност и већу тежњу чланова Савета РЕМ-а за медијски плурализам.

"Медијски плурализам у Србији би се постигао када би се и неке друге телевизије укључиле у привилегију националне покривености. Руку на срце, телевизије које су досад имале националну фреквенцију, а сада су је поново добиле, нису показале посвећеност плурализму", истакла је Поповић.

Незадовољство је након доношења одлуке изразио и УНС истичући да је РЕМ наградио ове телевизије за непоштовање властитих правила.  Ове телевизије се нису придржавале програмских елабората на основу којих им је раније додељена дозвола за националну покривеност и значајно су кршиле правилнике о поступању емитера.

УНС наглашава да је Савет РЕМ-а одговорнији од телевизија које су кршиле правила, што је најбоље објаснио власник телевизије Пинк на представљању кандидатуре свог медија пред Саветом РЕМ-а када је рекао: „Прича о прошлости је аутоматски рестартована с обзиром на то да нам нисте одузели фреквенцију досад“.

Осим образложења, интегрална Одлука о додели дозвола ће такође бити објављена на сајту РЕМ-а.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси