Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Парадокс суфинансирања медија – општине без медија додељују новац за информисање, док неке коje не дају новац имају медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 09. 2022.

Аутор: УНС Извор: УНС

Парадокс суфинансирања медија – општине без медија додељују новац за информисање, док неке коje не дају новац имају медије

На територији општина Бела Паланка, Ћићевац и Варварин, које су издвајале средства на конкурсима за пројектно суфинансирање, нема медија, потврдили су из ових општина Удружењу новинара Србије (УНС). Новац за суфинансирање медијског садржаја никад нису додељивале Сјеница и Босилеград, али житељи ових општина свакодневно добијају информације из медија који су регистровани у овим местима.

Из Општине Лебане су УНС-у рекли да нису упознати са тиме има ли медија у овој општини.

Новинар и пројектни координатор за Ајрексов програм „Сазнај и разазнај“  из Лебана Алексанар Ђокић рекао је за УНС да у Агенцији за привредне  регистре (АПР) нема медија са седиштем у Лебану, али да је ова општина у зони покривања портала Инфо центра југа из Медвеђе.

Делећи судбину Лебана, општина Ириг, такође, нема званично регистроване медије, али је у зони покривања већине електронских медија у Војводини.

Новинар у архиву Ебарт Алекса Анђелић из Варварина каже за УНС да су недостатак интересовања и страх могући разлози за непостојање медија у овој општини.

„Мислим да не постоји интересовање људи за покретање медија, можда постоји чак и нека врста страха од неуспеха или немогућности да објективно раде посао због политике која влада тамо. Знамо да су новинари локалних медија, често изложени великим притисцима, претњама и уценама“, рекао је Анђелић.

Истакао је да би га формирање медија у Варварину подстакло да се врати у родно место из којег се преселио у Београд због посла.

Анђелић је додао да би оснивање медија било важно и за мештане ове општине јер сви већи медији немају толико простора да извештавају о (малим) локалним дешавањима. Како додаје, житељи Варварина се о догађајима у општини информишу преко других медија расинског округа (као што су РТК, ТВ Јефимија, 037инфо) али информација о тој општини је и у овим медијима врло мало.

Ипак, ти медији имају прилику да готово сваке године конкуришу за суфинансирање производње медијских садржаја и средства од преко милион динара.

Раније је у овој општини постојала „Телевизија С“ која је углавном емитовала музикичке спотове, али су програм чинили и "Варваринска хроника", интервјуи,  прилози о догађајима у општини као што су вашари, промоције, спортски, културни и други друштвени догађаји. Овој телевизији РЕМ је 2015. године укинуо дозволу  за емитовање програма.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.09.

2022.

Varvarinac [нерегистровани] у 02:47

amaterizam

Ovaj tekst je zaista smesan. Imate svoje clanove u Varvarinu koji odlicno poznaju stanje u medijima, mogli ste malo vise da istrazujete, a ne kao relevantnog sagovornika uzeti lika koji uopste nije iz Varvarina... RTK, Kanal 12 i Kanal Plus iz Kruševca veliki prostor daju opstini Varvarin u svom dokumentarnom i informativnom programu (Hronika opštine Varvarin na RTK, specijalizovane emisije na Plusu, Kanalu 12, Radio Kruševcu, u svakom broju stampane "Pobede" strana ili dve posvećene Varvarinu....). Iteresantno je i sta je to 037.info??? Ne postoji na internetu (toliko o poznavanju medijske scene u RO)... Da ne pominjem brojne portale na čijim online stranama se nalazi pregrst informacija iz opštine Varvarin... Dobronamerni savet za ubuduce, istrazite malo vise (postoji i baza emitovanih medijskih priloga na youtube kanalu Opstine Varvarin - par sekundi je potrebno proveriti pre nego li objaviti ovakve smejurije, ipak je ovo jedno ozbiljno Udruženje?), umesto sto brukate UNS ovakvim glupostima.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси