Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Градоначелник Прокупља РТС-у: Ваш дописник радикализује штрајк, Новинар РТС-а: То је измишљотина
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

23. 09. 2022.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Градоначелник Прокупља РТС-у: Ваш дописник радикализује штрајк, Новинар РТС-а: То је измишљотина

Градоначелник Прокупља Милан Аранђеловић послао је обавештење РТС-у у коме пише да ће тужити ову медијску кућу и дописника из овог града Небојшу Ђорђевића уколико радници комуналног предузећа Хамеум радикализују протест и крену са штрајком глађу испред његове куће, са образложењем да их је новинар подстакао на овај корак. Редакција РТС-а је градоначелнику одговорила да „не жели да се бави причама „рекла-казала“ и да ће наставити да извештава у јавном интересу.

Аранђеловић је прошле недеље са радницима ЈКП Хамеум одржао састанак који је био затворен за медије, те новинарима, међу којима је био и Ђорђевић, није било дозољено ни да сниме почетак састанка.

Ђорђевић је за сајт Удружења новинара Србије (УНС) негирао да је том приликом позвао раднике на радикализацију протеста и истaкао да су новинари сачекали крај састанка, сазнали од присутних о чему је било речи на скупу и разишли се.  Градоначелник тог дана није желео да говори за медије, каже овај новинар.

„Све је измишљено јер нисам био у прилици да се било коме јавно обраћам. Чекао сам у ходнику са колегама из Н1, Политике и локалних медијских кућа. Нисам имао намеру да чиним било шта слично, а то није ни дозвољено по Кодексу новинара или правилнику РТС-а“ , рекао је Ђорђевић.

Дописник РТС-а је додао да му ситуацију олакшава то што је медијска кућа за коју ради стала уз њега, али да је свестан да ће комуникација са представницима локалне самоуправе бити отежана.

„Прилог о томе није био емитован на РТС-у, а вероватно је и био циљ да се на овакав начин скрене пажња са целокупног догађаја. Након тога нисам више извештавао о овој теми“, додао је Ђорђевић, истакавши да је када се извештава за скоро сваку информацију неопходна потврда представника општине или града.

Дописник РТС-а је УНС-у доставио и преписке у којима му новинари других редакција који су извештавали са овог догађаја, народни посланици и радници ЈКП Хамеума потврђују да није позивао раднике да подигну шаторе и штрајкују глађу испред куће у којој градоначелник Прокупља станује .

Аранђеловић, ипак, каже за сајт УНС-а да је овакав предлог Ђорђевић дао једном од вођа штрајкача када се припремао за изјаву и да би уколико дође до радикализације штрајка испред куће у којој живи била угрожена и његова породица.

„Допис РТС-у је послат искључиво са циљем да медијска кућа са више десетина година традиције каква су они буде упозната са понашањем на терену њихових новинара – дописника, који свакако на овај начин крше новинарску етику у сваком могућем смислу, а главни је циљ да се оваква врста понашања више не дешава“, рекао је градоначелник Прокупља.

Додао је да је састанак у главном делу био затворен за јавност јер су радници тражили састанак са градоначелником, а не са медијима.

Осврнуо се и на упад штрајкача у Градску управу Прокупља, када је, како каже, РТС уснимио представнике локане самоуправе без њихове дозволе.

Ипак, Аранђеловић је истакао да допис неће спречити јавну расправу и наставак извештавања о овој теми јер се притужба коју је упутио РТС-у односила на Ђорђевића, а не на читаву медијску кућу.

„На овом скупу је било још неколико новинара али су они радили свој посао и на њихов рад немам примедбе. Они нису инструисали штрајкаче „шта је најбоље“ да раде у циљу радикализације поменутог штрајка“, рекао је Анранђеловић.

Ђорђевић је као разлог због кога Аранђеловић само за њега тврди да је подстицао раднике на штрајк навео већи одјек извештаја РТС-а у јавности.

„Претходних дана су били ту новинари Јужних вести, Н1 и Политике, али из РТС није нико извештавао о тој теми до тада. Вероватно их је изненадило што је дошао неко из јавног сервиса и оценили су да би утицај на раднике био већи, јер људи у Прокупљу у већој мери прате РТС“, рекао је Ђорђевић.

Иначе, ово није први пут да новинар престаје да извештава о проблемима из локалне самоуправе због притисака или притужби. Ђорђевићу је фебруара 2012. године претио директор КЈП „Водовод“ Радослав Миленковић, након што га је позвао да провери информацију агенције Бета којом је најављена могућност рестрикција у нижим деловима града, како би вода стигла до виших насеља где је није било неколико дана. УНС је протестовао због ових претњи и подсетио да је ово предузеће дужно да новинарима пружа информације од интерeса за јавност.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси