Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Платформа Савета Европе за безбедност новинара организовала састанак са новинарима – УНС није позван
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

17. 11. 2022.

Аутор: Ј. Марковић Извор: УНС-ДНКиМ

Платформа Савета Европе за безбедност новинара организовала састанак са новинарима – УНС није позван

Удружење новинара Србије (УНС) са својим огранком Друштвом новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) није позвано на јучерашњи састанак у Приштини са седам партнерских организација Платформе Савета Европе за безбедност новинара, иако је УНС једина организација која је спровела вишегодишње истраживање о убијеним и несталим новинарима на Косову и резулттате проследила овој Платформи.

На састанак са организацијом Артикл 19, Међународним институтом за штампу (IPI), Европском федерацијом новинара (EFJ), Одбором за заштиту новинара (CPJ), Репортерима Европске радиодифузне уније (EBU), Репортерима без граница (RSF), Европским центром за слободу штампе (ECPMF) су од српских новинара позвани Татјана Лазаревић из Коссева , Анђелка Ћуп из Јуроњуз Србија, као и Бојан Томић из Радио Косова. Позив на састанак је новинарима упућен на албанком језику.

Након дводневне посете Приштини, седам организација изнело је своја запажања о положају новинара и медија на Косову.

Поред осталог, закључили су да су документи и информације на српском језику тешко достпуни на Косову. Као проблем су истакли и безбедност новинара који извештавају о дешавањима на северу Косова.

Делегација је саопштила да је добила обећање од тужилаштва да ће бити настављене истраге убистава и нестанака новинара од 1998. до 2005. године, али да нису представљени никакви докази о значајном напретку у овим случајевима.

На састанку ових седам организација није било ни речи о потреби формирања међународне комисије у Приштини која би имала мандат да се бави истрагама убијених и несталих новинара иако је на састанку учествовао и Рикардо Гутиерес, генерални секретар Европске федерације новинара, која је 2018. и 2021. године усвојила резолуције о потреби да се формира такво тело.

Представници ових организација оценили су да је медијско окружење на Косову плуралистичко.

Према њиховим запажањима, последњих година је остварен значајан напредак у јачању правног оквира, који је, како наводе, у складу са европским и међународним стандардима и садржи снажне уставне гаранције.

Током посете, организације се нису састале са представницима УНС-овог огранка на Косову, али, како су саопштиле, сусреле су се са другим новинарским удружењима, уредницима и новинарима, министрима и државним званичницима, правосудним органима, полицијом, представницима скупштинског одбора за медије, регулаторним телима, агенцијом за заштиту приватности и информисање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси