Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Савет за штампу: Информер у два текста прекршио Кодекс
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

25. 11. 2022.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Савет за штампу: Информер у два текста прекршио Кодекс

Комисија за жалбе Савета за штампу је на јучерашњој седници одлучила да је Информер у интервјуу са оцем девојке повређене у удесу и тексту о Божи Прелевићу прекршио Кодекс новинара Србије.

На текст са насловом "ПОТРЕСНА ИСПОВЕСТ ОЦА ДЕВОЈКЕ ПОВРЕЂЕНЕ У УДЕСУ! Пијан ми унаказио ћерку, а сада се слободно шета и ИЗБЕГАВА СУЂЕЊА!", који је објављен на порталу Informer.rs, жалио се Александар Марковић. Њега је у тексту отац повређене девојке оптужио да је одговоран за удес, а објављени су његови иницијали и блурована фотографија.

Комисија за жалбе је одлучила да су прекршена поглавља истинитост извештавања, одговорност новинара и новинарска пажња. Са одлуком није био сагласан представник Независног удружења новинара Србије (НУНС) Владо Мареш, који је рекао да је Комисија за жалбе у овом случају строга у процени да је прекршен Кодекс.

"Мислим да су исповести људи који су ојађени као овај човек више него добродошле и пожељне у медијима. Медији зарађују паре преносећи све ово, а мислим да не одступају превише од свог посла и етичког кодекса.  Овај човек се жали иако није нигде у тексту именован", образложио је Мареш, додавши да сматра да у оваквим случајевима новинар не мора у истом тексту написати шта кажу обе стране.

Насупрот овом становишту, представник Асоцијације медија у Комисији за жалбе Бојан Цвејић сматра да би овакви случајеви увек требало да се оцене као кршење Кодекса.

"Ово је један од чешћих примера кршења Кодекса које имамо у дневној штампи. Жао ми је што овакви случајеви не долазе често код нас, јер су људи који се помињу у вестима из црне хронике углавном обични људи који још увек нису свесни свих доступних механизама заштите и коме се могу обратити", рекао је Цвејић.

Информеру није упућен деманти на овај текст, јер су подносиоци жалбе навели да сматрају да нема ефекта и да би нови садржај о овој теми додатно узнемирио жртву.

На текст објављен у онлајн издању дневног листа Информер жалио се и адвокат Божо Прелевић. Након Прелевићевог наступа на телевизији Нова С, где је изнео своје ставове у вези са изградњом аутопута од Крушевца до Чачка, у Информеру је објављен увредљив садржај са наводима да је он својевремено крао раткапне.

Прелевић је истакао да је текст увредљив већ у самом наслову који гласи "ГЛУП, ГЛУПЉИ - БОЖА РАТКАПНА!".

Комисија за жалбе је у овом случају једногласно одлучила да су прекршена поглавља новинарска пажња и одговорност новинара.

Информер ни за један од ова два текста није послао одговор Комисији за жалбе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси