Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  ЕФЈ формирао стручну групу за род и разноликост
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 01. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

ЕФЈ формирао стручну групу за род и разноликост

Европска федерација новинара је формирала стручну групу за род и разноликост (ГЕНДЕГ), која ће се бавити проблемима везаним за родну неједнакост и толеранцију различитости у редакцијама, као и приликом извештавања на ове теме.

ГЕНДЕГ воде Елена Тарифа из Шпаније и Лина Кушч из Украјине, а ову групу чини још 13 чланова - из Босне и Херцеговине, Црне Горе, Аустрије, Белгије, Француске, Немачке, Италије, Португалије и Швајцарске.

Ова стручна група ће блиско сарађивати са Родним саветом Међународне федерације новинара (ИФЈ), који је формиран 2001. године.

„ГЕНДЕГ смо формирали зато што, иако је много урађено, морамо да се позабавимо родним и осталим неједнакостима, како у редакцијама тако и у медијским садржајима. Синдикати новинара имају велику улогу у томе да ова питања постану кључне тачке акције у нашем колективном преговарању и у нашем свакодневном раду“, рекла је Елена Тарифа.

Ова група ће, како је рекла Лина Кушч, повећати свест о неједнакостима и мањку разноликости у радном окружењу. Додала је да је важно подржати позитивне уређивачке праксе, јер родна равноправност и различитост чине редакције, а и друштво у целини, демократским.

На првом састанку чланови су дискутовали о приоритетима, циљевима и акционом плану за 2023. годину. Безбедност новинарки, једнаке могућности на радном месту и родну разноликост у вестима из ГЕНДЕГ-а су навели као кључне теме којима ће се убудуће бавити. Као примери добре праксе на састанку су наведени белгијска Експерталија, Венецијански манифест из Италије и Новинарски центри солидарности из Украјине.

Све информације о раду ове групе биће објављене на сајту ЕФЈ-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси