Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Анђелка Ћуп, Александра Арсић, Ивана Вановац, Јовица Караџић и Небојша Ђокић- први добитници годишњих награда ДНКиМ
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

31. 01. 2023.

Аутор: УНС Извор: УНС

Анђелка Ћуп, Александра Арсић, Ивана Вановац, Јовица Караџић и Небојша Ђокић- први добитници годишњих награда ДНКиМ

Уредница портала „Грачаница онлајн“ Анђелка Ћуп, сниматељи „Њу преса“ Јовица Караџић и Небојша Ђокић, новинарка „Радија КиМ“ Александра Арсић и новинарка Радија Косовска Митровица Ивана Вановац су први добитници годишњих награда Друштва новинара Косова и Метохије (ДНКиМ).

Жири је једногласно одлучио да награду у категорији штампаних и онлајн медија додели Анђелки Ћуп за уређивање портала „Грачаница онлајн“.

Како је жири образложио, уређивачки концепт овог локалног медија издигао се изнад осталих пристиглих предлога, јер и у косовскометохијским условима опстаје, сазрева и расте у скалду са професионалном новинарском праксом.

„Грачаница онлајн информише, анализира, документује, креира ставове јавности, с дозом независности, која се на КиМ може поистоветити с новинарском храброшћу. Раме уз раме са дневном политиком, овај медиј српској заједници доноси аутентичне приче са терена, речима али и сликом, јер имају богату фото и квалитетну видео продукцију“, наводи се у образложењу.

Интерни етички кодекс медијске куће „Грачаница онлајн“ жири је оценио као изузетан и редак пример примене конкретне етике у новинарству. Иако Савет за штампу спроводи кампању увођења интерних етичких кодекса, ова пракса споро оживљава, истакао је жири.

Овај четворочлани жири одлучио је и да награду за рад на радију поделе две новинарке – Александра Арсић и Ивана Вановац.

Радијски прилог Александре Арсић – „Кад устанем, захвалим Богу што сам жив“, емитован на Радију КиМ, описује живот две ромске породице у Кузмину, крај Косова Поља, којима су домаћинства поплављена у новембру прошле године. Арсић је, истиче жири, верно дочарала страхоте које су снашле ове две породице.

„Да мука на муку иде, живот непрестано доказује, а новинарско је умеће да се ти мучни призори, без слике, само речима и тоном, дочарају грађанима који нису били на лицу места. Вапаје за помоћ од породица које су у дану све изгубиле ауторка преноси до надлежних, којима указује на проблем и потребу да помогну, што је и посао добрих новинара, али нажалост, та наша мисија не уроди увек плодом“, наводи се у образложењу.  

Радијска прича Александре Арсић и репортажа Иване Вановац, према оцени жирија, због аутентичности завређују епитет најбољих. Као људску причу која аутентично приказује обичаје на Косову и Метохији, жири је наградио репортажу „Дудин крш – симбол кршне Дудине туге“, ауторке Иване Вановац.

„Награђена репортажа садржи све елементе квалитетне репортаже – добру тему, нарацију, динамику, новинарски израз и пратећу мултимедију, поготово када је реч о одабиру музичке подлоге која причу прати и појачава, дајући јој богатство израза. Нисмо остали равнодушни на причу о трагичној љубави и свему што је пратило ову истиниту причу, а не легенду, како у репортажи сведоче ретки који данас живе надомак Дудиног крша“, наводи се у образложењу за награду.

Највише пријава пристигло је за категорију телевизијско новинарство. Доминирале су животне приче са темама које су актуелне на подручју КиМ, а награду су добили сниматељи телевизијске приче “Грачаница и Липљан на рубу егзистенције”,  Јовица Караџић и Небојша Ђокић. Ауторка ове телевизијске приче Катарина Маринковић предложила је за награду двојицу колега.

„Ова двојица сниматеља су изузетним кадровима дочарала широј јавности живот људи у контејнерском насељу Падалиште у Грачаници и селу Топличане у општини Липљан, који се може назвати свакако, само не животом. Композиција, динамика снимака, јасни и перфектно одабрани кадрови, који улазе у саму срж неуслова и људске патње, на жири су оставили јак утисак и потврдили правило да слика говори више од мноштва речи“, наводи жири.

О наградама је одлучивао жири у саставу Оливера Милошевић, Предраг Рава, Милан Влајић и Светислав Димитријевић.

Иначе, ово су прве награде које ДНКиМ додељује за новинарски рад. Осим годишњих награда, ДНКиМ је додељивао и „Бели божур“ за најбољу и „Црни божур“ за најгору сарадњу са медијима.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси