Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Упркос обећањима власника Сомборских новина, новинари без плата
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

15. 03. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Упркос обећањима власника Сомборских новина, новинари без плата

Штрајк запослених у Сомборским новинама се наставља јер им зараде, упркос обећањима, нису исплаћене. Новинари су јединствени у одлуци да информативни садржај који припремају не објављују уколико не приме плату за децембар и јануар, каже за сајт Удружења новинара Србије (УНС) новинарка овог недељника и председница штрајкачког одбора Данијела Аксић Мирчета.

Власник Сомборских новина Срђан Вучуревић, како је рекла Мирчета, није долазио претходних дана, иако је рекао да ће им у понедељак или уторак донети заостале зараде.

„Ситуација се није променила. У понедељак нам је главна и одговорна уредница рекла да радимо.  Уколико се испуни наш једини захтев – да добијемо остатак зараде из децембра и целу плату за јануар, ми истог момента почињемо поново да радимо“, рекла је.

Мирчета је додала да су запослени добили незваничну информацију да ће Вучуревић, иако није долазио претходних дана, доћи данас.

Иначе, рачун Сомборских је у блокади већ 43. дан. Због финансијске ситуације, запослени у Сомборским новинама обратили су се и градоначелнику Сомбора Антонију Ратковићу.

„Примио нас је градоначелник Антонио Ратковић и био је члан Градског већа за привреду Сава Дојић. Објаснили смо градоначелнику каква је финансијска ситуација у Сомборским новинама. Рекли смо да смо свесни да је то приватна фирма, али да на неке ствари не можемо да утичемо“, рекла је Мирчета.

Градоначелник Раковић је за сајт УНС-а рекао да је за град добро да ове новине које постоје близу седам деценија опстану и да подржава запослене у даљим одлукама.

Мирчета је истакла да јој значе позитивне повратне информације од Градске управе, али и од  читалаца, колега и новинарских удружења.

„Људи су дошли да нас подрже. Примамо гомилу мејлова подршке од колега и новинарских удружења. То је лепо и то прија. Ипак, ми од подршке не можемо декларативно да живимо. Сви смо породични људи. Имамо студенте. И што је најгоре, ми још увек радимо. До претходног броја радили смо као у најбољим временима, као да примамо плату од сто хиљада динара“, рекла је Мирчета.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси