Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Штрајк запослених у „Сомборским новинама“ обустављен, проблеми остали
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

24. 03. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Штрајк запослених у „Сомборским новинама“ обустављен, проблеми остали

Нови број Сомборских је јутрос изашао, штрајк је обустављен, а директор ове медијске куће Срђан Вучуревић је јуче запосленима исплатио у готовини новац који им фирма дугује као заосталу нето зараду за јануар. Ипак, новинарка овог листа Симана Матковић је, како каже за УНС, одбила да узме новац од Вучуревића као физичког лица, јер сматра да тиме није испуњен штрајкачки захтев - да фирма запосленима на жиро рачун исплати заостале зараде.

 

Матковић је додала да им је понуђено да потпишу уговоре о исплати новца на овај начин све док је фирма у блокади, али да је она то одбила.

„Нисам ништа потписала и нисам никакав новац узела. Штрајк, што се мене тиче, може да престане тек када фирма испуни захтев – исплати заосталу зараду за јануар на наш текући рачун. Нисам правник и за мене је плата само оно што ми фирма уплати, и не признајем никакве уговоре и позајмице“, рекла је.

Због тога што сматра да захтеви запослених нису испуњени, Матковић је, како каже, и даље настоји да испуњава само минимум услова рада.

„Данас сам на састанку рекла уредници да нећу писати и да и даље радим минимално, јер је за мене штрајк није обустављен“, додала је.

Председница штрајкачког одбора и новинарка овог недељника Данијела Аксић Мирчета каже за УНС да није била сагласна са тиме да се штрајк прекине, али да је потписала одлуку о прекиду обуставе рада, када је видела да већина запослених то жели. Додала је да ни она није потписала уговор који им је понуђен.

Срђан Вучуревић је за сајт УНС-а рекао  да он није правио уговор већ да је у питању интерни документ који су припремили у редакцији. Новац је, каже, плаћао у готовини јер је јуче била блокада рачуна Сомборских новина. Било му је, како додаје, важно да запослени имају исплаћене зараде.

„Ниједан уговор нисам направио. Ја сам дошао и донео паре.  Они су тамо у редакцији правили уговоре и ко је желео да их потпише, то је учинио. Ко није хтео, није потписао. Уговор нисам ни видео. Потписао сам оно што су они тамо направили сами између себе, интерно. Нисам тражио ни од кога било шта. Дошао сам и донео људима плату и не касни више ништа. Сви су доприноси плаћени прошле недеље“, рекао је Вучуревић.

Додао је да ће новинарки која је одбила да прими новац у готовини уплатити средства на текући рачун са жиро рачуна неке друге фирме.

„Једна девојка је одбила новац и хтела је да консултује адвокате. Има право на то. Њој ћу пустити са неког другог рачуна, асигнацијом, у понедељак. Биће решена ситуација и са том једном девојком, која је направила проблем. Па ваљда је најбитније да добије плату да може да живи “, рекао је.

Иначе, рачун „Сомборских новина“ је поново у блокади од 17. марта. Вучуревић каже да планира да „Сомборске новине“, са седам деценија дугом традициом, наставе да излазе и да је за опстанак фирме битна добра воља.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси