Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Нове завршне речи на суђењу за убиство Ћурувије, доказни поступак завршен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

28. 03. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Нове завршне речи на суђењу за убиство Ћурувије, доказни поступак завршен

Судско веће Посебног одељења за организовани криминал Вишег суда у Београду треба још да саслуша завршне речи сутра и моћи ће да донесе пресуду за убиство новинара и медијског издавача Славка Ћурувије.

Уочи 11. априла, када ће бити обележено тачно 24 године од Ћурувијине сурове ликвидације, приведено је крају поновљено суђење, доказни поступак је окончан. Суд овог пута не може да укине пресуду, већ да је потврди или преиначи.

Тужилац за организовани криминал Миленко Мандић тражио је раније да суд повећа казне, док је одбрана некадашњих високих службеника државне безбедности Радета Марковића, Милана Радоњића, Ратка Ромића, као и Мирослава Курака који је у бекству, тражила да их суд ослободи кривице. Они су првостепено осуђени на укупно 100 година затвора.

Касете из кутије

У судници је данас настављен претрес који је прекинут 8. марта и присутни су могли да чују које је предлоге од многобројних, са тужиочеве и стране окривљених, веће усвојило, а које одбило.

Упркос инсистирању адвоката Зоре Добричанин Никодиновић, браниоца Радоњића и Ромића, да се саслуша Ћурувијин син Раде Ћурувија, суд је донео одлуку да остаје при исказу који је он као оштећени дао 2008. године. 

Затим је уследило читање имена више од 100 сведока који су дали исказе, који су усвојени на предлог тужилаштва.

Усвојен је предлог Зоре Добричанин Никодиновић да се узму у обзир извештај МУП-а, Ресора државне безбедности од 21.11.2000. године, и извештај Безбедносно информативне агенције од 10.4.2012. године у вези са применом мера тајне контроле и праћења Ћурувије.

Усвојен је и предлог окривљеног Радета Марковића и његовог адвоката Владимира Маринкова да се донесу носачи записа из судског депозита.

Када су касете које су се налазиле у облепљеној, затвореној кутији, извађене, око 40 минута трајало је читање ознака на њима које су уносиле забуну, а на крају и довеле до тога да се адвокати одбране жале да предочено не одговара ни бројчано ни по врсти онима из списа предмета.

Тужилац Мандић рекао је да је садржај трака доказ и да је о томе било речи у првостепеном поступку, када је извршено вештачење.

Утврђено је да се у судском депозиту налази укупно 40 касета. На њима су записи о телекомуникационим везама, мапом града и базних станица.

Суд је одбио да се у списе уведу текстови које је предложио тужилац Мандић „Ћурувија дочекао бомбе“ Мирослава Марковића, објављен у „Политици“, и писмо председнику који су потписали Александар Тијанић и Славко Ћурувија, уз образложење да је реч о субјективним ставовима аутора без значаја за доношење пресуде.

Сведочење Легије остаје

Одбијен је и предлог да се изузуму из доказног материјала искази Милорада Улемека Легије од 8. јануара 2014. године, као и они које су дали браћа Александар и Милош Симовић 10. јануара 2014. године. Судско веће навело је да су ти искази сачињени у складу са законом, као и записи о телекомуникационим везама прикупљени са базних станица мобилних оператера.

Суд је одбио захтев да се изврши увид у књиге Драгољуба Ојданића, Радомира Марковића и интервју који је дао Небојша Павковић јер не би утицали на другачију одлуку суда.

Одбијен је и предлог да се утврди где се налазила канцеларија Франка Симатовића, на шта је примедбу имао окривљени Милан Радоњић. 

„Оно што је рекао Милорад Улемек апсолутно не одговара стварности. У канцеларији о којој он говори да је у њој био састанак није могао да се оджи састанак. Непостојећи састанак у Институту јавне безбедности. Ради се о измишљотини која је увезала све нас у овој причи“, рекао је Радоњић.

Није прихваћен захтев одбране да се уради реконструкција убиства предстојећег 11. априла.

Адвокат Маринков на крају је рекао да остаје при становишту да су записи о телекомуникацијама незаконити, да их је из доказа изузимао првостепени суд, на крају додајући да су „ти докази бескорисни, нису отежавајући“ за окривљене.

Судско веће чине председавајућа Нада Хаџи Перић, судија известилац Весна Петровић и судије Драган Ћесаревић, Марко Јоцић и Душанка Ђорђевић. 

Сутра се претрес наставља у 10 сати.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси