Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Полагање заклетве градоначелника Северне Митровице у сенци онемогућавања рада новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

19. 05. 2023.

Аутор: Јелена Марковић Извор: УНС

Полагање заклетве градоначелника Северне Митровице у сенци онемогућавања рада новинара

На свечаној седници Скупштине општине Северна Митровица, на којој је новоизабрани градоначелник Ерден Атић положио заклетву, редакције које су пратиле догађај суочиле су се са селективним давањем изјава, одсуством превода на српски језик, непуштањем у зграду Скупштине општине.

Новинарка Радија Косовска Митровица, Ивана Вановац, за сајт УНС-а каже да особље које је комуницирало са медијским екипама није из службе за односе са медијима, већ да су то били припадници обезбеђења, а да је комуникација на српском језику била немогућа.

“Понашање службеника који су током данашњег полагања заклетве градоначелника Атића и његових заменика било је некоректно и дискриминишуће. На захтев обезбеђења медијски радници који су се легитимисали УНС-овом прес картицом су задржани уз питање – 'какве су вам то акредитације'. После кратког расправљања, ипак су пуштени и они“, објашњава за УНС Вановац.

Истиче да се новоизабрани градоначелник Атић, након полагања заклетве, обратио новинарима селективно, управо зато што су протокол водили људи из обезбеђења, а не ПР службеници.

„Нико није организовао новинаре да истовремено узму изјаву, па је то успело само неколицини екипа које су се задесиле унутар општинске зграде, док су остале на изјаву чекале још пар сати. Када се коначно обратио осталим екипама, градоначелник је то учинио на албанском језику, а на захтев српских редакција да се изјаве преведу, рекао је да немају преводиоца за српски“, напомиње Вановац.

Новоизабрани градоначелник се на крају обратио, на сасвим коректном српском језику, дајући изјаву и српским новинарима, међутим није желео да им одговори на постављена питања, иако је то уредно учинио када су питања постављале колеге из албанских редакција.

Према речима новинарке портала Грачаница онлајн и дописнице Прве телевизије, Ане Марковић, на конференцији за новинаре градоначелника Северне Митровице након полагања заклетве, издвојено је било неколико медија, који већински извештавају на албанком језику.

Многи медији који извештавају на српском и на албанском језику су, како каже Марковић за сајт УНС-а, остали испред зграде Општине и није им било дозвољено да добију изјаву.

„Како су медији одабрани, којом селекцијом, не знамо. Ми смо се жалили и тражили да се обрати свима, да то буде испред и да сви можемо да поставимо питања. Касније смо начули од албанских колега да ће се градоначелник медијима обратити код Ибарског моста, што је било након сат, два. Ми нисмо отишли, бојкотовали смо“, истакла је Марковић.

За данашњи догађај, као што се могло и очекивати, био је заинтересован велики број новинарских екипа, како српских тако и албанских.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси