Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Адвокат Лакићевић: Уставни суд неовлашћено поступио у случају отпуштених новинара Политике
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

26. 05. 2023.

Аутор: Слађана Димитријевић Извор: УНС

Адвокат Лакићевић: Уставни суд неовлашћено поступио у случају отпуштених новинара Политике

Политика шест година одбија да спроведе правоснажну пресуду о враћању на посао незаконито отпуштених новинара 2010. године, али се жали Уставном суду због „повреде права на правично суђење“. И то након што су неки од незаконито отпуштених радника успели да наплате накнаду за изгубљену зараду од Политике, речено је на конференцији у Прес центру УНС-а, коју су организовали отпуштени новинари Политике.

Новинар Драган Торлаковић је 2010. године добио отказ у Политици као технолошки вишак. Седамнаест колега Драгана Торлаковића, од којих 10 новинара, нису потписали сагласност да буду технолошки вишак, а међу њима и Светлана Васовић Мекина, добитница Политикине награде за најбољег новинара 2007. и Специјалне повеље Удружења новинара Србије за професионални подвиг и развој новинарства без граница 2008. године.

Пошто нису пристали да добровољно „постану вишак“, они су добили мање отпремнине за разлику од 75 колега који су се сагласили да постану „технолошки вишак“.

УНС организовао скуп подршке отпуштеним новинарима

Пре 14 година поводом отказа новинарима Политике УНС је организовао скуп подршке на коме су учествовали угледни новинари и јавне личности Славољуб Ђукић, Драгољуб Жарковић, Јово Ћурувија, Захарије Трнавчевић, Оливера Ковачевић, Александар Мандић, Емир Кустурица, Бошко Мијатовић и Слободан Стојићевић, као и познати амерички новинар и дугогодишњи дописник »Њујорк тајмса« из Београда Дејвид Бајднер упозорили да се ради о незаконитим одлукама. 

Неки од њих тужили су Политику и бројним правоснажним пресудама свих инстанци редовних судова пресуђено је да су незаконито отпуштени и да морају бити враћени на посао. Руководство Политике одбија, у неким случајевима и више од шест година да их врати на посао.

Новчана кажњавања Политике после неоснованих, а понекад и апсурдних приговора и жалби често нису спроведена. Поднете су и кривичне пријаве против директорке због неизвршења правоснажне судске одлуке, али и оне већ четири године стоје у тужилаштву, без изгледа на скоро утужење, ако до њега уопште и дође

У правном галиматијасу, који траје скоро 14 годину, од основног, преко Апелационог, Врховног и Уставног суда, у фебруару ове године, после жалбе Компаније Политика, Устави суд је донео одлуку да је Политици повређено право на правично суђење, а Врховном суду је наложено да  поново одлучује о ревизији.

„Мислим да је доношењем те одлуке Уставни суд изашао из оквира својих надлежности  и неовлашћено поступао. Одлука има несагледиве последице за тужене и све новинаре који су истом приликом добили отказ, али и за све запослене које би послодавац довео у сличну ситуацију. Заснована је на претпоставци која нема ослон у чињеницама и доказима у спроведеном парничном поступку.

Ова одлука афирмише само компанијски интерес, подржава послодавца у његовом незаконитом и дискриминаторном поступку. Оваквом одлуком може се оспорити пресуда било ког суда у било ком поступку, што води урушавању правног система и изазива потпуну правну несигурност“, изјавио је на конференцији за новинаре Зоран Лакићевић, адвокат.

Адвокат Лакићевић сматра да је кључ за разумевање одлуке Уставног суда, то што су неки од запослених упели да наплати накнаде за изгубљене зараде од Политике. 

„Политику 13 година није занимала судбина колега, већ блиска наплата штете чији је износ због броја поверилаца и година за које се рачуна заиста велик.

Политика неће да прихвати да је ту штету сама проузроковала, већ тврди да се захтевима за накнаду њој наноси вишемилионска штета. И сада је нашла разумевање у Уставном суду који кроз фразе о правичном суђењу и праву на образложену судску одлуку, а на основу неосноване претпоставке и непроверене спекулације о проверљивим чињеницама, практично пресуђује у корист Политике супротно одлукама редовних судова“, закључује Лакићевић.

Да је Уставни суд изашао из оквира својих надлежности слаже се и Зоран Ивошевић, раније судија Врховног суда и професор Правног факултета Универзитета Унион у Београду наводећи да је Устави суд на сопствену иницијативу уклонио одредбе о забрани вансудског преиспитивања судских одлука, чиме је легализована намера да Уставни суд буде јачи од Устава.

Одбачена, па усвојена уставна жалба Политике

„Ја сам имала увид у списе предмета и на крају списа нашла сам решење о одбацивању Политикине уставне жалбе из 2018. године. То је предлог решења о коме је одлучивало веће од троје судија и тим решењем се одбацује Политикина жалба. Међутим,  волшебно тај предмет без трага у спису прелази у велико веће где одлучује осам судија, а међу њима су и Мирослав Николић и др Милан Шкулић, из већа које је претходно одбацило жалбу. И они одлучују да усвоје Политикину жалбу. Желела сам да видим да ли је неко имао издвојено мишљење и како су гласали. Тога у спису нема“, рекла је на конференцији Светлана Васовић Мекина. 

Милан Антонијевић, стручњак за људска права реко је да Уставни суд овом одлуком „некако нарушава јединство правног система“ и да ове одредбе воде ка томе да немамо правну извесност.

„Право на правично суђење је једно од основних људских права, гарантовано и нашим Уставом и Европском конвенцијом о људским правима. Верујем да ће са оваквим случајем моћи да се изађе пред Европски суд за људска права само због дужине суђења, односно суђења у разумном року.

У овом тренутку имате Врховни суд који је заинтересован да овакву праксу прекине, јер доношењем правоснажних пресуда не затварате тај круг, већ се улази у нови круг који је прилично несигуран. У пракси смо приметили да се увек појединац скрајне, а предузеће које има довољну заштиту, више штити од самог појединца. То је недопустиво“, рако је Антонијевић додајући да је обавеза суда да заштити појединца, а ова одлука је „поприлично политичка“.

Филип Шварм, уредник у недељнику „Време“ рекао је да се овај проблем тиче свих наших егзистенција, због немогућности да се у држави доспе до елементарне правде.

„Просто је невероватно да један процес траје 14 година, невероватно је понашање Уставног суда и из тога произилазе консеквенце које никога од нас не могу умирити нити нам улити спокој“, навео је Шварм. 

Светлана Васовић Мекина, сложила се да је ово много шири проблем од „18 обесправљених радника“

„Политика у уставној жалби тражи и 'уједначавање судске праксе', иако се ради о десетак одвојених процеса, од којих је сваки имао свој посебан ток и разлоге. Ако се озакони оваква пракса, онда могу да стрепе сви запослени у држави ако дођу у ситуацију у каквој смо ми,  уколико се нађу суочени са послодавцем који је довољно моћан или близак са врхом ове државе, због чега свако може остати без основних, законима и уставом гарантованих права,« нагласила је Светлана Васовић Мекина.

Коментари (2)

Остави коментар
суб

03.06.

2023.

U sporu sam već trinaest leta! [нерегистровани] у 10:07

Sramota, za radno pravo i Politiku...

Već trinaest godina vodim radni spor sa Politikom N&M. Dva puta sam dobio prvostepenu presudu Prvog osnovnog suda. U medjuvremenu se ispostavilo da sam izgubio spor, a da moj advokat, sudija, niti ja o tome nismo obavešteni! Nametnuli su mi izvršitelja da platim sudske troškove, o kojima mogu samo da sanjam... Iako su mi sudija i moj pravobranilac rekli da je spor još u toku: duboko sam razočaran!

Одговори
нед

28.05.

2023.

Srđan Ilić Gremlin [нерегистровани] у 10:21

Šta to beše "Politika" ?

U Politici sam počeo davne polovine 80-ih godina...
Bila je to svojevrsna škola novinske fotografije sastavljena od starih asova "Politike" i "Ilustrovane Politike" pod čijimbudnim okom je potekla ekipa nalboljih svetskih agencijskih foto-reportera, neću navoditi imena da nekog ne zaboravim.

Bila je čast reći da radiš za "Politiku", a onda su došle 90-e...rasturila se foto služba, arhiva negativa je završila sa šutom kad se na drugom spratu pravio TV studio.

Za poslovne poteze "Politike" poslednjih godina nemam ni trunku razumevanja - najstarija novinska kuća je ostala bez foto-službe, fotoreportera i urednika fotografije što je svojevrstan skandal bez presedana.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси