Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Одржан штрајк упозорења у холу РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

01. 06. 2023.

Аутор: А.Н. Извор: УНС

Одржан штрајк упозорења у холу РТС-а

„Јавни медијски сервис је опште добро Републике Србије и тако треба да буде третиран. Не може се десити да се у таквој институцији крше колективни уговор и закон, а запосленима умањују права“, рекла је председница Уједињених гранских синдиката „Независност“ Чеданка Андрић на штрајку упозорења данас у холу РТС-а.

Штрајк упозорења организовали су Синдикат РТС Независност и Независни струковни синдикат РТВ и филмских радника Србије са циљем заштите радних и професионалних права.

До штрајка је, како су образложили представници синдиката, дошло зато што је било немогуће остварити социјални дијалог и због игнорисања захтева са протеста, који је одржан пре три месеца.

Из ових синдиката тражили су да се у РТС-у испуњавају обавезе из колективног уговора као и све одредбе Закона о електронским медијима и Закона о јавним медијским сервисима. Навели су и да је неопходно обезбедити транспарентност у раду јавног сервиса.

Представници синдиката захтевали су и да се запосле млади стручњаци и хонорарни сарадниици у РТС, као и да се уведу таксе са циљем опстанка и обезбеђења стабилног финансирања.

Из Синдиката РТС Независност и Независног струковног синсдиката РТВ и филмских радника Србије тражили су и оснивање Академије Радио Београда за лепоту говора.

Чеданка Андрић навела је да је битно да се захтеви бране аргументовано, али и да сви у њима буду једиствени.

„РТС су људи,  РТС није зграда. Они који сада раде и они који су досад радили убудуће ће имати подршку свог синдиката. Апелујем на вас да се уједнините у својим захтевима и подржите једни друге. Послодавац увек прво покушава да разједини оне који воде штрајк. Одуприте се сујети. Овде нису битна имена, битни су циљеви“, рекла је.

Поред бољег социјално-економског положаја, како каже председница Главног одбора Независног струковног синдиката филмских и телевизијских радника Ана Ђурковић, важан циљ је и достојанствен рад.

„Социјално-економски захтеви увек покрену причу, али људима, наравно недостаје достојанствен рад -  да новинари не морају да скидају сунђере са микрофона. Важно је да буде као некад - да када се новинари РТС-а обрате грађанима, они буду спремни да дају изјаве, а не да одбијају“, рекла је Ђурковић за сајт УНС-а.

Ђурковић је додала да из синдиката не наилазе на затворена врата руководства РТС-а, али се преговори одлажу без испуњења захтева. Зато је, како је рекла, важна улога јавности.

„Грађани морају да схвате да РТС највише зависи од њих. Као што синдикати зависе од чланова, РТС зависи од грађана. Грађани некад не препознају своју дужност. Када је јавни сервис у Словенији дошао у опасност, грађани су се мобилисали без обзира на услове. Због њих треба да постоји јавни сервис.  Они треба професионално да нас подржавају и улазе са нама у интеракцију“, апострофирала је.

Да многи не препознају функцију РТС-а као јавног добра рекао је за сајт УНС-а и председник Синдиката РТС Независност Дане Марковски.

„Захтеви се тичу побољшања материјалног и социјалног положаја запослених, очувања РТС-а као општег јавног добра и институције која је потребна овој држави иако неко не препознаје ту функцију, па се води дневно-политичким ситуацијама. Ово се односи на информативни програм, док остале редакције – научно-образовна, забавна, култруна и школска функционишу у оквиру неког закона и мислим да су јача страна наше медијске куће“, додао је.

Како је истакао, одлуку о ступању у штрајк донели су након неуспелих преговора који су се водили од октобра прошле године. На разумевање, како је рекао, нису наишли ни из државних институција ни из руководства.

Дарко Шпер је рекао да је штрајк показатељ да се људи ослобађају. Осврнуо се и на извештавање РТС-а са протеста, оценивши да су новинари ове медијске куће професионално обавили свој посао.

 „Гледао сам грађански протест, када је био обруч око телевизије. Дошли су послодавци. То су људи који нас плаћају. Њих не смемо да игноришемо. Свака част што сте известили професионално. Нисам гледао другу телевизију, гледао сам РТС. РТС је известио као да је слободна телевизија. Дакле, може да се ради. Да ли људи треба да дођу да би неко урадио свој посао и испунио улогу јавног медијског сервиса?“

У РТВ-у, како је рекао, то није био случај.

„Јуче су дали инструкције како да почне програм да би био разноврстан. Какав другачије да буде програм на јавним медијским сервисима него да буде разноврстан и обавештава о свему што се дешава у јавности. Да ли смо дошли до тога да игноришемо 50 – 60 хиљада људи на улици “, додао је.

Ускоро опшриније…

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси