Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Убиство новинара Милана Пантића: Година прошла, Тужилаштво за организовани криминал неодлучно
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

06. 06. 2023.

Аутор: Д. Бјелица Извор: УНС

Убиство новинара Милана Пантића: Година прошла, Тужилаштво за организовани криминал неодлучно

Последња нада да убица новинара Милана Пантића и налогодавци буду осуђени јесте одлука Тужилаштва за организовани криминал да покрене две деценије правосудно мртав случај. Потврдан одговор да ће то учинити Удружење новинара Србије ни овог пута није добило.

Тужилаштво за организовани криминал одговорило је УНС-у уочи обележавања 22. годишњице Пантићевог убиства да још увек разматра обимну документацију Вишег тужилаштва из Јагодине и могућност да преузме предмет.

Притисак јавности довео је до тога да по други пут ово тужилаштво проверава има ли организованог криминала у убиству јагодинског новинара и, самим тим, њихове надлежности за поступање.

То одлучивање траје скоро годину дана.  

УНС је већ писао да је крајем јуна 2022. године Више јавно тужилаштво из Јагодине доставило Тужилаштву за организовани криминал списе предмета против непознатих извршилаца које је сачинило поводом убиства новинара Милана Пантића 11. јуна 2001. године.

Након што се новинарска заједница прошле године окупила у Јагодини због некажњеног убиства и пошто је нешто пре Међународна федерација новинара на предлог УНС-а усвојила резолуцију о Милану Пантићу, ограничени помак се догодио.

Из Јагодине „предмет Пантић“ се преселио у Београд.

Међутим, даље се ништа није догодило. На свако интересовање УНС-а одговор Тужилаштва је био сличан.

У новембру прошле године УНС-у је речено да нема законског рока у ком Тужилаштво за организовани криминал треба да одлучи хоће ли Пантићев случај прећи у њихову надлежност.

Иако не постоје законски рокови, тада је био одговор, Тужилаштво ће уложити максималне напоре да размотри доказе и што пре донесе одлуку о овом случају који је од велике важности за јавност и државу.

После тог одговора УНС је углавном добијао иста објашњења да се разматра обимна документација коју је прикупило јагодинско тужилаштво и да је на провери основаност навода да су извршиоци убиства деловали као организована криминална група.

У више наврата и председник Комисије за истраживање убистава новинара коју је основала Влада Србије Веран Матић говорио је о потреби да Тужилаштво за организовани криминал преузме истрагу убиства Пантића

Матић је јавност обавестио да је полицијски убиство разјашњено, да знају имена убица и да су то људи који извршавају наручене ликвидације.

„Радна група за истраге убистава новинара годинама инсистира да Специјално тужилаштво за организовани криминал преузме случај, пошто има већи маневарски простор, јер је у питању истински организовани криминал који је био повезан са једном конкретном приватизацијом из доба Пантићеве ликвидације“, написао је у личном обраћању Матић уочи прошле годишњице.

Убиство новинара Милана Пантића доводи се у везу са његовим писањем о спорним приватизацијама, међу којима је и цементара Нови Поповац.

На свом сајту УНС је објавио текстове које је писао Пантић, а међу њима се може пронаћи и неколико текстова о фабрици цемента.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси