Насловна  |  Актуелно  |  УНС вести  |  Адвокати и Тужилаштво за УНС о случајевима Златановић, Бркић и Савковић – Да ли су лутка и политички говори позив на рушење уставног поретка?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

УНС вести

07. 06. 2023.

Аутор: А. Ничић Извор: УНС

Адвокати и Тужилаштво за УНС о случајевима Златановић, Бркић и Савковић – Да ли су лутка и политички говори позив на рушење уставног поретка?

Дејан Златановић, Милован Бркић и Бошко Савковић притворени су у последња четири месеца због сумње да су позивали на насилну промену уставног уређења. Сву тројицу повезује новинарска професија, али и чињеница да се не сумњиче да су кривично дело починили обављањем новинарског задатка већ изношењем својих ставова на протестима. УНС је питао адвокате и Више јавно тужилаштво може ли нечији став заиста бити позив на промену уставног поретка.

Уместо фотографија десетине хиљада окупљених, главна илустрација протеста „Србија против насиља“ у многим медијима био је транспарент на коме је лутка са ликом председника Републике Александра Вучића којом се алудира на његово вешање. Сумња се да ју је носио новинар Бошко Савковић.

Да је фотографија транспарента са лутком објављена у многим медијима, али и да је кружила друштеним мрежама истакли су и из Вишег јавног тужилаштва,  на чији предлог је Виши суд Савковићу одредио притвор од 30 дана.

Из Вишег јавног тужилаштва навели су да сумњају да је Савковић ношењем поменутог транспарента „упутио претећу поруку председнику Србије у намери угрожавања уставног уређења и безбедности Србије, те позивао грађане и подстицао их да силом и применом насиља свргну са власти највише државне органе“.

Врачар: Позивање на промену уставног уређења подразумева умишљај

Са становиштем тужилаштва није сагласан један од Савковићевих бранилаца Горан Врачар. Он за сајт УНС-а каже да кривично дело није извршено и да Савковић није имао намеру да уради оно за шта се терети.

„То је кривично дело које може да се изврши само са умишљајем. Мора да постоји јасна, недвосмислена и озбиљна намера да се уради оно што се тим кривичним делом ставља на терет. Овде тога нема. Нити је то била намера нити идеја. У питању је био несретан сплет околности“, наводи Врачар.

Врачар додаје да Савковић јесте носио транспарент на којем је писало „Пинк- Стинк“ и „Лешинари и хијене шетају“, али да је лутку на овај транпарент окачио неко од присутних без Савковићевог знања.

„Савковић није ту лутку ни направио ни донео. Не постоји фотографија на којој се види да је Бошко са транспарентом носио и ту лутку“, наставља Врачар.

Ни њему се, како наводи, није допало што је оваква лутка направљена, али је истакао да лутку није направио Савковић.

„Какво је то рушење уставног поретка са транспарентима и луткама? Можемо да причамо да се ради о нечему што је неумесна шала. Мени се то првом није допало. Међутим, лутка нема везе са Бошком Савковићем. Када је кренула шетња и када је приметио лутку, скинуо ју је и рекао 'Склоните ово!“, додаје Врачар.

Док се Савковић сумњичи да је позивао на промену уставног уређења ношењем лутке којом се алудира на вешање председника, Златановић и Марковић су окривљени да су то учинили говором.

Вишњић: Излаз из новинарског посла носи губитак заштите

Адвокат Тома Вишњић каже за сајт УНС-а да свако има право да изражава политичко мишљење, а да је отворено питање да ли се оно може сматрати кривичним делом.

Међутим, олакшавајућа околност за сву тројицу, додаје Вишњић, била би да су те ставове изражавали у својству новинара.

"Уколико се новинари држе своје професије, то им омогућава да прелазе границу коју има обичан грађанин. Ставови онда могу да се представе као сатира или друштвена критика и праг толеранције се повећава. Ако излазите из новинарског посла, губите заштиту, и улазите у круг обичног грађанина и за вас важе права као и за све остале", истакао је.

Додао је да сматра да новинар који се придржава стандарда професије има могућност да у оквиру ње без последица изражава мишљење, које би у другом контексту могло да дође под кривичну одговорност.

"Ако сва тројица нису говорила у оквиру своје професије, онда новинарска професија није оно што их повезује и сматрам да треба да се третирају као обични грађани", рекао је.

Ипак, некад је тешко одредити границу. Иако је Дејан Златановић осумњичен да је у свом говору позивао на насилну промену уставног поретка, ваља подсетити да је са скупа против „француско-немачког плана“ извештавао, као и да је лишен слободе у току обављања новинарског задатка.

Константиновић: Три слична случаја са формално-правним разликама

Један од бранилаца Дејана Златановића и адвокаткиња УНС-а Гордана Константиновић за сајт УНС-а каже да сматра да ни у једном од случајева није дошло до позива на насилну промену уставног уређења.

"Не мислим да су у било ком од три случаја остварени елементи бића кривичног дела позивање на насилну промену уставног уређења. За Златановића одговорно тврдим да није начинио кривично дело јер имам списе испред себе, а за Бркића и Савковића само на основу информација које имам могу да проценим да није остварено биће кривичиног дела" навела је Константиновић.

У питању су, како додаје Константиновић, три слична случаја јер се ради о новинарима који су ухапшени након протеста, али су случајеви формално-правно различити.

"Један од њих је носио лутку, други је рекао једну ствар, трећи нешто другачије. Другачији су догађаји, а и оно што им се ставља на терет. Ипак, не мислим да је испољавање политичких ставова кривично дело", додала је адвокаткиња УНС-а и један од бранилаца Златановића.

Иначе, Златановић је био у притвору од 17. фебруара до 7. априла, а Више јавно тужилаштво је подигло и оптужни предлог којим се за њега тражи годину дана затвора. Поступак је у току, а он се сада брани са слободе.  

Подсетимо, Златановић се сумњичи да је на скупу против „француско-немачког плана“ починио кривично дело позивања на насилну промену уставног уређења у саизвршилаштву. Тада је обраћајући се грађанима рекао:

„Свима онима који хоће да издају, то је сада актуелно и данас, па ко се препозна препозна, а стићи ће га то - ко потпише њега убише“.

Из Вишег јавног тужилаштва навели су да постоји сумња да је Златановић са Дамјаном Кнежевићем извршио кривично дело, због позивања грађана "на насиље и нереде у циљу свргавања председника Републике Србије Александра Вучића са те функције".

Поред Констатиновић, ни Стефан Дамњановић, адвокат и бранилац Милована Бркића, не сматра да је Златановић починио кривично дело за које се терети.

"За Златановића мислим да оним што је рекао није никоме претио јер нико није ништа потписао. Никог није именовао. Можда ће потписати неко ко сада није на власти" рекао је Дамњановић.

Додао је да не сматра ни да је Милован Бркић начинио поменуто кривично дело.

"Сматрам да нема елемента да му се одреди мера притвора с обзиром на то да не постоје околности које му се стављају на терет, а то је да је извршио кривично дело позивање на насилну промену уставног уређења. У том спорном догађају, када се погледа шири контекст, јасно је да он нема могућност да изврши то кривично дело. Да има могућност, морао би да има озбиљну машинерију, што није случај. Бркић је стари човек који има 65 година", истакао је Дамњановић.

Додао је да у прилог томе говори чињеница да приликом претреса полиција у његовом стану није нашла дрогу и оружје већ стари мобилни телефон и видео-касете, на којима, како каже, није било ничег спорног.

Тужилаштво, како се наводи у саопштењу, сумњичи Бркића да је „позвао да се силом промени уставно уређење, свргну највиши државни органи и њихови представници, односно Народна скупштина и председник Републике Србије Александар Вучић“. Из Тужилаштва су подсетили да је Бркић тада, према снимку који је био доступан на интернету, рекао:

"Нема нама спаса. Изгледа ће морати млади клинци да пушкама реше судбину Србије. Десиће се шта се десити мора. Каква протестна шетња, ми треба да уђемо према Скупштини да ухватимо идиота и да му откинемо главу…”.

Више јавно тужилаштво је донело оптужни предлог којим тражи две године затвора за Бркића. Због ове одлуке, Бркић је започео штрајк глађу.

Губеринић: Притворени износили политички став

Адвокат Предраг Губеринић за сајт УНС-а каже да мисли да ниједан новинар у новијој правној историји није осуђен за кривично дело позивања на насилно рушење уставног уређења и безбедности. Додаје да сматра да ни у случајевима Бркића, Златановића и Савковића нема битних елемената овог кривичног дела.

"Имајући у виду чињеницу да нисам директно ангажован у наведеним предметима, не би било професионално да са сигурношћу било шта тврдим. Ипак, на основу података који су објављени у медијима, сматрам да у делима која се стављају на терет окривљеним новинарима нема битних елемената кривичног дела позивање на насилну промену уставног уређења и безбедности. Сви поступци представљају њихов вид изражавања политичког става", додаје Губеринић.

Шабић: Протестна симболика коју већина грађана не одобрава није аутоматски тешко кривично дело

Адвокат Родољуб Шабић је у свом саопштењу навео да су на вешалима висиле лутке Терезе Меј, Бориса Џонсона, Петера Фијале, као и да су у Хрватској и Босни и Херцеговини спаљене лутке премијера Андреја Пленковића и члана Председништва БиХ Жељка Комшића. Код нас, истакао је, оваква протестна симболика и поступци нису прихваћени и већина грађана их не одобрава и не разуме.

Ипак, навео је да „то није разлог да се аутоматски квалификују као кривична и то тешка дела“.

УНС је тражио од Вишег јавног тужилаштва да образложи на који начин је, према њиховој оцени, у сваком од поменутих случајева извршено кривично дело позивање на насилну промену уставног поретка и безбедности. Из Тужилаштва су навели да је за сваки од случајева издато детаљно саопштење за јавност са описом радње извршења кривичног дела.

Хоће ли заиста први пут у новијој историји неки припадник "четврте гране власти" у Србији бити оптужен за позивање на насилну промену уставног поретка, зависи од одлуке суда. Како ствари стоје, Бркић ову одлуку чека штрајкујући глађу у централном затвору, а Златановић на слободи након 49 дана притвора. За Савковића оптужни предлог засад није подигнут.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси